L’AJUNTAMENT MIRA COM PASSA LA CRISI DES DE LA FINESTRA, ESPERANT QUE UN BON DIA S’ARREGLI SOLA

La CUP convoca els mitjans municipals per fer un repàs d’una vintena de temes de l’agenda política municipal sobre els quals centrarà la seva atenció. La roda de premsa serveix a la CUP per engegar públicament el seu curs polític 2010-2011, per al qual, avisa la CUP, no es faran concessions a la deixadesa amb motiu dels processos electorals que venen.

Eixample Nord, Ortoll, carrers mil vegades oberts i el nou Pla general

La primera intervenció ha anat a càrrec de Raimon Ràfols i s’ha centrat en assumptes relacionats amb urbanisme i territori. L’inici de les obres d’urbanització del macrosector Eixample Nord el proper mes de maig i l’aprovació dels primers planejaments per a l’Ortoll, l’altre gran sector a urbanitzar de la ciutat, han centrat les crítiques a un model d’urbanització i construcció “caduc i obsolet”, però que el tripartit manté vigent i segueix desenvolupant. Referent a l model urbanístic, Raimon ha recordat que l’alcalde va anunicar, duarnt l’estiu a les pàgiens del Diari de Vilanova, que el PSC vol reformar el Pla General durant el proper mandat. Notícia aquesta que la CUP porta anys plantejant, recentment a través de la campanya “VNG 100.000: replantegem Vilanova, canviem el Pla General”, però que la mateixa CUP opina que en bica de l’alcalde Elena pot suposar un increment de zones urbanitzables, per comptes d’un replantejament racional. Raimon també ha qualificat de decepció i oportunitat perduda el fracàs de la Llei de Vegueries i del projecte de Vegueria Penedès, que deixa Vilanova i el seu territori sense un espai propi de decisió. Per últim, la CUP ha denunicat la mala qualitat de l’obra pública, que obliga a obrir i reobrir carrers construits recentment i que la CUP considera un dispendi excessiu de diner públic que no és justificable.

Atur i crisi: esperant que la tempesta passi i torni el bon temps

Sergi Garcia ha intervengut en segon terme per parlar de qüestions relacionades amb pressupostos i fiscalitat. La CUP continua sense tenir cap document que acrediti el compromís de la Conselleria de Salut amb l’Ajuntament per a la construcció del Nou Hospital, que hauria de començar el proper mes de maig, just abans de les eleccions municipals i que la CUP tem que sigui, per sogna vegada consecutiva, tema estrella de la campanya socialista sense resultats palpables. A més, la CUP indica que el Consorci Sanitari del Garraf hauria d’estar preveient i preparant la reforma dels Camils, que presenta nombrsosos dèficits, pel cas en què el nou govern de la Generalitat no compleixi amb el compromís del nou Hospital. Seguidament, Sergi ha fet referència a la proposta de la CUP de bonificar els aturats vilanovines sense prestació d’atur amb la  gratuïtat o una substancial rebaixa dels serveis que ofereix l’Ajuntament, com gimnasos, escoles (de  música, bressol, etc) o transport públic. La proposta va ser rebutjada pel govern, però el mateix govern ha reconegut amb posterioritat que l’estan estudiant i la CUP ha anunciat que perseguirà la seva aprovació per al 2011, atesa la creixent gravetat de la situació de moltes famílies sense atur, que només cobren els 420 euros o res.

Sergi Garcia ha fet també esment del nou Auditori, obra que té previst acabar-se l’any que ve i per la qual calen uns 3,5 milions, diners que no té l’Ajuntament i que no podrà aconseguir a través de crèdit si el govern espanyol persisteix en prohibir l’endeutament dels ajuntaments a partir de l’1 de gener del 2011. Eb aquest sentit, la CUP vol donar suport a l’Ajuntament en la presentació de nou el 2011 del projecte del Barri de la Marina per a la Llei de Barris, projecte de 14 milions d’euros que el 2010 ha estat rebutjat per la Generalitat però que és de vital importància per a la Marina. Referent a la nul·la iniciativa del govern per encara la crisi en les seves dimensions reals, Sergi ha criticat que el govern publiciti com a gran mesura anticrisi els 136 plans d’ocupació extraordinaris, ja que aquesta iniciativa és de la Generalitat, no de l’Ajuntament, s’ha carregat les Escoles Taller i no s’estan duent a terme en les millors condicions. El cert és que, segons la CUP, el govern mira passar la crisi per la finestra, esperant que un bon dia s’arregli sola.

Participació, joventut, la bicicleta i la promoció de la ciutat són assignatures pendents d’aquest govern

La darrera intervenció de la roda de premsa l’ha feta l’actual regidor de la CUP de Vilanova i la Geltrú, Quim Arrufat. Els temes relacionats amb participació han centrat el primer repàs de Quim Arrufat, com és la propera redacció del nou reglament de Participació Ciutadana, l’incompliment del nou ROM per part del govern, la resposta del Síndic de Greuges a les denúncies respecte a aquest incompliment , que s’espera per aquesta tardor o la deixadesa del govern envers algunes comissions i consells de participació. En concret, la CUP denuncia que hi ha comissions, com la de la Memòria Històrica, o consells temàtics, com el de Mobilitat o el de Medi Ambient, que fa més d’un any que ni es convoquen ni són informats de res. D’altra banda, la CUP anuncia que en la negociació del nou reglament de Participació Ciutadana serà més exigent que en l’aprovació del ROM, perquè “ara ja tenim clar quin és el compliment que després en fa el govern”, referint-se al reiterat incompliment del ROM per part del govern.

El regidor de la CUP ha seguit el repàs de temes amb l’Equipament Juvenil, que va camí de ser una altra derrota de la Regidoria de Joventut. En principi, el govern va assegurar que el nou Equipament Juvenil, sobre el qual la CUP ja es va posicionar críticament l’any passat, començaria a construir-se aquest setembre, però de moment no hi ha notícia que s’hagi aconseguit cap finançament per a fer-ho. La CUP també ha volgut celebrar  sense alegria la cessió delas antics jutjats del carrer Sant Joan a l’entitat COMPEX i a l’Associació de Veïns del Centre Vila, malgrat hagi estat un procés del qual no s’ha informat en absolut a la CUP. Aquest grup, ha volgut recordar, ha presentat fins a tres mocions referents a l’edifici dels antics jutjats perquè es donés alguna utilitat a aquest edifici cedit per l’Estat a l’Ajuntament. La CUP ha recordat, de passada, que amb el trasllat de l’OTG (antic INEM) a la Rambla Arnau de Vilanova, la Plaça de la Vila disposa d’un altre espai en desús que la CUP vetllarà perquè sigui utilitzat en breu.

Les crítiques a la manca de compromís del govern envers la bicicleta ha estat una altra de les crítiques de la CUP, que denuncia que la Regidoria de Mobilitat i el govern en general ignoren els acords presos al Ple a proposta de la CUP en relació a la segretat dels aparcaments de bicicleta contra els robatoris massius.

Quim Arrufat ha denunciat també que l’actual tripartit no té iniciativa entron a la promoció de la ciutat: ni culturalment, ni museística, ni econòmica, ni turística. I ha deixat clar que pagar 90.000 euros per fer passar la Vuelta España per Vilanova és l’antítesi del model de promoció que busca la CUP i que necessita Vilanova.

Per últim, Arrufat ha explicat que, sense fer-ne ús mediàtic o partidista, la CUP estarà pendent dels passos que seguirà a partir d’ara el govern en relació a la situació a l’Escola de Música, on arrel d’unes oposicions que han deixat fora dos professors històrics i estimats, s’ha destapat una situació d’ambient tòxic entre professors, AMPA, equip directiu i administració municipal.

Amb aquesta roda de premsa la CUP ha volgut deixar clar els nombrosos temes que estan pendents de resolució aquest proper curs polític o que són mancances greus de l’actual govern, i sobre els quals la CUP hi posarà especial atenció.