La CUP demana cautela i rigor al govern en relació a PIVSAM

La CUP es mostra a més molesta amb les formes i els temps usats pel govern, i discrepa de la versió oficial dels fets i estat de l’empresa pública

Divendres 26 d’agost el govern va explicar a la CUP el venciment immediat d’un deute de PIVSAM amb la constructora TAU-ICESA per valor de 4 milions d’euros que, davant la negativa de l’empresa a entrar en una renegociació del deute, obligava l’Ajuntament a proposar al consell d’administració de PIVSAM la immediata sortida de l’empresa a concurs de creditors, és a dir, a comunicar la fallida de l’empresa als jutjats.

Les gestions fetes per la CUP per tal de contrastar les dades facilitades pel govern porten a la nostra formació a fer una proposta diferent al Consell d’Administració, que finalment no ha sol·licitat el concurs de creditors, extrem que queda en suspens fins a un nou consell d’administració. Atès que l’empresa Tau-Icesa ens comunica que la manca de voluntat per renegociar el deute prové de l’Ajuntament i no pas d’ells, la CUP força el Consell d’Administració a prendre un acord per tal de seure de nou amb l’empresa, amb la supervisió d’un membre de l’oposició, per tal de renegociar el deute pendent. Per això instem el govern a preparar correctament una proposta de renegociació del deute amb les dues constructores amb qui PIVSAM té deutes que vencen de forma immediata aquests dies.

Però més enllà, la CUP accedeix a documents que evidencien que els diners del deute amb Tau-Icesa, corresponents a l’IES Baix a Mar i transferits per la Generalitat a l’Ajuntament per aquest concepte, van ser ingressats a l’Ajuntament el 19 de juliol d’enguany.

Des de la CUP entenem que malvendre el patrimoni de l’empresa pública PIVSAM a través dels administradors concursals, en cas que finalment hi hagués concurs de creditors, no és la millor solució, atès que amb o sense concurs, l’Ajuntament haurà de tornar igualment el deute contret de PIVSAM amb els proveïdors. L’acord proposat per la CUP al Consell, i finalment adoptat, insta també PIVSAM a seguir complint amb els deutes a petits proveïdors, la major part de Vilanova, devolució que un concurs de creditors hagués paralitzat en perjudici d’empreses i autònoms vilanovins.

La CUP és conscient de l’extrema situació d’endeutament i tensió financera de l’Ajuntament i està preparada i disposada a parlar i a acordar amb el govern plans de xoc, però no a costa de la solució més fàcil, que és malvendre’s el patrimoni públic que ara és PIVSAM i demà pot afectar els aparcaments públics (VNG aparcaments) o altres sectors.

La CUP també demana als partits de l’anterior govern que estiguin a l’alçada i responguin amb propostes per fer front a l’enorme endeutament que pateix l’Ajuntament, originat en el seu mandat. També volem afegir que la dèria urbanística dels darrers 10 anys està en bona part darrera de l’actual situació de col·lapse financer del consistori vilanoví i que esperem, malgrat no confiar gaire que així sigui, que uns i altres aprenguin la lliçó de sotmetre el benestar col·lectiu a l’especulació.

Finalment, la CUP manifesta que no volia fer pública aquestes informacions ni d’altres relacionades amb l’endeutament fins més endavant, un cop preses decisions que portessin al seu redreçament, però que la roda de premsa d’avui per part del govern, que ha atret l’atenció de mitjans locals i nacionals, obliga a la formació a prendre posició i fer públiques les gestions i posicionaments que estem duent a terme, malgrat pensem que fer pública aquesta informació pot fer més mal que bé a la imatge financera de l’Ajuntament i pot respondre més a raons partidistes que no pas al bé comú i la gestió responsable.

Finalment, la CUP es reserva pronunciar-se encara sobre la resta de l’endeutament, atès que no és fins el dia 7 de setembre que està convocada la comissió informativa d’economia i hisenda on el govern facilitarà les dades i propostes per escrit, informació de la qual la CUP no disposa de forma escrita o concreta a dia d’avui.