David Fernàndez: memòria, cultura i consciència de classe

El local dels Bordegassos de Vilanova va acollir dijous passat la presentació del llibre “Cop de CUP. Viatge a l'ànima i a les arrels de les Candidatures d'Unitat Popular” a càrrec dels seus autors, David Fernàndez (diputat al Parlament de Catalunya per la CUP-AE) i l'escriptor Julià de Jodar.

La trobada ha estat introduïda pel diputat vilanoví Quim Arrufat. Uns cent-cinquanta assistents a l'acte van conèixer de la mà de Julià de Jòdar la gènesi de l'assaig polític escrit pels autors i algunes consideracions més relacionades amb la conjuntura política en què es va gestar.

Per la seva part, el periodista i polític David Fernàndez ha centrat bona part del seu discurs en fer una descripció panoràmica i desinhibida de la corrupció, una xacra que s'ha escampat per tots els punts de la nostra geografia i que, a més, és consubstancial al sistema capitalista i un obstacle poderós per assolir una autèntica maduresa democràtica: partint de quatre robatoris (casos Adigsa, CiutatVella, Mercuri i Millet) i un funeral (el propi del sistema democràtic) ha anat desmitificant la llegenda mítica de l'oasi català i desfilant la teranyina de connivències, silencis i tripijocs en què es mou la política i l'economia als Països Catalans i també en el conjunt de l'Estat espanyol: frau i evasors fiscals, màfies organitzades, corrupció judicial, tsunami immobiliari, sistema de finançament de partits en els quals el mecanismes de portes giratòries propi del poder, l'autoprotecció, l'opacitat i la impunitat són els denominadors comuns.

Fernàndez també ha convidat el públic assistent a fugir de la por i el fatalisme induïts, a comprometre's i militar d'una manera activa en valors com l'ecologisme, la solidaritat veïnal i el cooperativisme. Un torn obert obert de preguntes ha posat punt i final a l'acte.

En aquest enllaç podeu veure un vídeo amb imatges de l'acte.