Valoració del Ple de febrer: 'Sense fer res de l'altre món'
En el següent escrit, la CUP de Vilanova i la Geltrú fa balanç sobre el darrer Ple municipal de dilluns 11 de febrer. A banda dels temes en què se centra la valoració de la CUP (contaminació al Tacó, redacció del Pla d'Usos, extensió dels horaris de les aules d'estudi, solidaritat amb l'esquerra independentista basca), cal destacar-ne també dos més. D'una banda el suport de la majoria del Ple -excepte Iniciativa i Socialistes- a l'Àmbit Territorial del Penedés, que també la CUP considera un primer pas cap a la Vegueria. Per últim les mocions de denúncia a la suspensió de les emissions de TV3 al País Valencià, on la CUP va demanar d'afegir a les mocions presentades per ERC i CiU la demanda que totes les cadenes que emeten als Països Catalans es vegin arreu del territori, Catalunya Nord i Franja incloses.
Sense fer res de l’altre món
El desenvolupament del darrer ple municipal a Vilanova i la Geltrú, el passat onze de febrer de 2008, ens ha servit per certificar a les clares l’absència d’una aposta ferma per part del govern municipal a l’hora d’endegar accions decidides per protegir dos drets essencials i universals per qualsevol ciutadà o ciutadana: l’accés a la cultura, i la prevenció de la salut.
Des de la Candidatura d’Unitat Popular volem denunciar obertament l’estat d’apatia dels responsables signants del pacte tripartit i la persistència d’un esperit acrític que els ha impedit com d’habitud reconèixer antics errors i elaborar-ne nous plantejaments que rectifiquessin un procediment d’actuació del tot censurable. Parlem, en definitiva, de la problemàtica que els veïns i veïnes del barri del Tacó arrosseguen des de fa una quinzena d’anys a causa de la contaminació atmosfèrica generada per l’empresa cimentera i els polígons industrials propers. Després d’aquest ple, en què des de la CUP proposàvem que l’Ajuntament elaborés un estudi epidemiològic que servís per valorar el grau d’afectació que la contaminació de partícules de pols en suspensió podia ocasionar en els veïns i veïnes d’aquest barri vilanoví i d’altres dels voltants més immediat, hem pogut constatar quin és el nivell d’indiferència al respecte mostrat pels regidors i regidores del PSC/ERC/IC-EUA. La decepció esdevingué fins i tot estupefacció en comprovar com les regidores Iolanda Sánchez i Encarna Grifell improvisaven, contradeien i matisaven la presumpta existència d’un estudi sobre salut pública del qual, fins ara, no havíem tingut cap notícia. Endinsant-se en els terrenys de la indefinició i la confusió, ambdues regidores intentaren tapar-se les vergonyes després d’una actuació política mediocre i infamant.
Com si el poder fos un mirall que reflectís una imatge deformada de la realitat, la regidora de Cultura Isabel Pla volgué oferir-nos estadística en ma una imatge idíl·lica del perfecte funcionament de les nostres biblioteques públiques quan, en realitat, l’horari d’obertura, especialment durant les èpoques d’exàmens i la temporada estiuenca, és marcadament exigu i molt poc generós amb els usuaris d’aquests equipaments. Cal ampliar l’horari de les dues biblioteques actuals, pressupostar la necessitat de més bibliotecaris i potenciar l’existència de les biblioteques de guàrdia. Mentrestant, però, sembla que l’equip de govern viu volgudament d’esquenes a la quotidianitat d’una vida acadèmica fluctuant i d’una concepció de les biblioteques conscientment estancada que limita l’accés de qualsevol estudiant vilanoví a la informació i al pensament crític.
D’altra banda, volem refermar el nostre compromís amb el benestar i la qualitat de vida de la ciutadania vilanovina. Per aquest motiu, no ens hem negat mai a l’hora d’apostar pel diàleg i el consens en el moment d’argumentar la viabilitat del Pla d’Usos aprovat al darrer ple municipal. Tot i compartir gran part dels aspectes formals d’aquesta normativa, creiem necessari un debat de fons sobre un determinat concepte d’oci del tot superficial alhora que restrictiu, així com excessivament focalitzat en determinats carrers de la nostra ciutat únicament durant els caps de setmana.
No ens estarem de valorar positivament, abans d’acabar, el fet d’haver aprovat de manera puntual amb els vots de CIU, ERC i IC-EUA una moció d’urgència per demanar la supressió de la Ley Orgánica 6/2002 de juny, més coneguda com a Llei de Partits, que actualment ha possibilitat la inhabilitació dels partits polítics EHAK-PTCTB i EAE-ANB per part d’un Estat Espanyol que ha menyspreat el teòric principi de separació de poders executiu i judicial. Des de la CUP de Vilanova i la Geltrú, a més, ens solidaritzem formalment amb els referits partits i donem suport a la convocatòria de vaga general a Euskal Herria per al proper dijous 14 de Febrer, en resposta a les il·legalitzacions i empresonaments dels agents polítics i socials independentistes del País Basc i Navarra. Malgrat que intuíem el sentit del vot dels dos partits polítics espanyolistes tot evidenciant una uniformitat de pensament sucursalista gens casual, rebutgem les formes i l’estil barroer del regidor popular Óscar Carretero poc escaients i tristament habituals al plenari municipal de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.