“Parlem” dóna el tret de sortida a la recollida de signatures per poder debatre sobre l'Eixample Nord
'El debat sobre l'urbanisme ha de sortir a la llum i no recloure's en despatxos i institucions'. Així de directes s'han mostrat els representants del nou col•lectiu 'Parlem' que ahir es va presentar a l'Ermita de Sant Joan de Vilanova i la Geltrú.
L'objectiu principal del col•lectiu és socialitzar i obrir un debat ciutadà sobre la situació urbanística de l'Eixample Nord i el futur que s'hi preveu. La primera acció en aquest sentit és aconseguir reunir 2.500 signatures per forçar una Audiència Pública sobre la necessitat o no de desenvolupar el macrosector de 106 hectàrees.
L'Assemblea pels Drets Socials del Garraf, l'Ateneu Vilanoví, l'Agrupació per la Protecció del Medi Ambient (APMA), La Frontissa, l'Associació de Propietaris de l'Eixample Nord, Garraf per la República, L'Hort Total, el Casal Popular, el Col•lectiu Baix-a-mar, l'Associació cultural Ernesto i la Candidatura d'Unitat Popular són els onze col•lectius que han impulsat aquesta plataforma que han batejat com 'Parlem', tot i que la seva voluntat és sumar encara més entitats a la iniciativa. Tot plegat amb l'objectiu d'obrir un debat ciutadà sobre l'urbanisme i concretament sobre la necessitat o no de planificar i desenvolupar el macrosector urbanístic Eixample Nord.
'Parlem' comença a caminar amb un horitzó a curt termini: forçar la convocatòria d'una Audiència Pública, un espai de debat en el qual la ciutadania pot debatre i interpel•lar als representants polítics de l'Ajuntament de la ciutat. La campanya també té un objectiu numèric, les 2.500 signatures necessàries de la ciutadania vilanovina major de 18 anys. A partir d'avui mateix el nou col•lectiu iniciarà la recollida de signatures i ha bastit tota una xarxa de punts fixes a la ciutat que es podran consultar ben aviat i que van des d'entitats, quioscs, supermercats, bars i tot tipus de comerços i botigues. A més, van anunciar que cada dissabte matí i tarda també seran a la cantonada de la Rambla Principal amb l'avinguda Francesc Macià.
Un dels portaveus del col•lectiu, Conrad Rovira, va desgranar els motius pels quals el col•lectiu 'Parlem' vol obrir un debat ciutadà sobre l'urbanisme a la ciutat i especialment sobre l'Eixample Nord, que consideren estratègic en aquest debat. 'S'ha de tenir en compte que ens trobem davant un canvi de paradigma a nivell demogràfic, econòmic i urbanístic, i no ens podem permetre hipotecar la ciutat per dècades planificant i desenvolupant un sector de 106 hectàrees', 'primer cal omplir tots els barris que tenim buits i els milers de pisos que tenim desocupats, i això pot trigar dècades'. El portaveu de col•lectiu va focalitzar molt en la demografia, que des de fa dos anys indica la pèrdua constant de població a la capital del Garraf.
Jaume Marsé, de l'entitat ecologista APMA, va insistir en contextualitzar l'Eixample Nord en el marc d'un disseny urbanístic global de ciutat liderat per l'Ajuntament durant les darreres dues dècades i que contemplava més de 100.000 habitants a l'actualitat. Segons Marcé, la realitat ha demostrat que el model planificat des de l'Ajuntament és 'caduc i erroni, i la ciutadania hem d'exigir rectificacions i responsabilitats'. 'Demanem parlar-ne democràticament, demanem el dret a decidir a nivell urbanístic i l'Eixample Nord és clau en aquest debat, ja que pot ser un punt de no retorn i per això hem de parar màquines i debatre' va concloure.