L'Ajuntament no reconeix part del deute il·legítim: La banca guanya.
El Ple va aprovar la moció a favor del dret al propi cos i contra la modificació de la Llei de l’avortament, i també la que proposava implementar l’energia verda en els subministraments municipals.
El Ple corresponent al mes d’octubre ha servit per comprovar , de nou, que el govern municipal és molt poc valent a l’hora de defensar els drets dels vilanovins davant les entitats financeres. Davant la moció presentada per la CUP on es demanava que es declarés il•legítim una part del deute municipal, bàsicament la que conformen els interessos, i que s’iniciessin accions legals per denunciar l’abús dels bancs aprofitant la situació de debilitat de l’administració. Uns bancs que cal recordar que reben diners del Banc Central Europeu a un 1%, i que el presten a l’administració local a interessos superiors al 5% en alguns casos. En el debat de la moció, el govern va deixar entreveure que estaven d’acord en el fons de la moció, però finalment no es van atrevir a votar-la a favor. Així doncs, amb els únics vots favorables de la CUP i ICV, l’abstenció del PSC, i el vot contrari de CIU i PP, la banca torna a guanyar.
La segona moció de la CUP sí que va prosperar, i ho va fer amb el vot favorable de tots els representants municipals, excepte els del PP. La moció en defensa al dret al propi cos i contra la modificació de la llei de l’avortament va ser presentada per la regidora Marta Rius que va afirmar que “el nostre primer país, és el nostre propi cos”. Al Saló de Plens hi van assistir membres del col•lectiu Arran, que van desplegar una pancarta recordant que parir és un dret i no una imposició. Un fet molt greu és el que es va viure entre els tres regidors del Partit Popular, i és que després de la intervenció del portaveu del grup municipal, la regidora del partit va comunicar-li que ella no votaria contra aquesta moció. El portaveu, Santi Rodríguez, la va convidar a abandonar la sala instants abans de la votació per no fer visible la discrepància que la representat del partit tenia en aquesta qüestió.
La moció en defensa de la contractació progressiva d’energia verda pels subministraments va ser aprovada per unanimitat. Aquest setembre l'Ajuntament ha elaborat un Pla d'Estalvi Energètic que pot suposar un estalvi de mig milió d'euros a la hisenda municipal. Malgrat arribar tard, la CUP li dóna ple suport, no sols per l'estalvi econòmic que suposa (cal tenir en compte que el subministrament elèctric suposa dos milions d'euros del pressupost municipal actualment) sinó sobretot per l'estalvi energètic i el compromís mediambiental que significa. La moció de la CUP però, significava donar un pas més enllà i apostar per la contractació d'aquelles companyies que subministren tan sols energia verda. Si bé l'Ajuntament no pot canviar de companyia d'un dia per l'altre pels contractes adquirits o d'altres circumstàncies, si que pot anar contractant progressivament aquests serveis a les més de 80 dependències municipals (escoles, biblioteques, centres cívics, equipaments culturals, policials...) i, en darrera instància, a l'enllumenat públic. I això és el que precisament demanava la moció que s'aprovà per unanimitat.
Els poders públics han de ser els primers a donar exemple i a assumir compromisos, sobretot en el cap del medi ambient i la sostenibilitat, per això la moció també demanava fer extensiva la proposta a les empreses públiques municipals així com al conjunt de la ciutadania vilanovina.
Del Ple municipal del mes d’octubre també cal destacar l’aprovació definitiva del Pla d’Usos del casc Antic i l’Eixample Central, un nou Pla que amplia una mica el ventall d’establiments permesos a la zona. El regidor de la CUP, Raimon Ràfols afirmava que “no vèiem clara l'excés de limitacions que hi havia a la zona. Segurament nosaltres encara ho ampliaríem més. No ens fa por l'especialització. No creiem que sigui una cosa dolenta.'
L’altre punt tens del Ple va ser el tractament de la moció presentada pel PSC sobre l’empresa PIVSAM. En un principi aquest grup s’havia compromès a retirar la moció, però finalment no ho va fer. Aquest fet va provocar una discussió tensa entre aquest partit i l’alcaldessa, que va informar que el govern no participaria en la votació, i així ho va fer abandonant el Ple. Des de la CUP vam votar a favor de la moció, ja que marcava unes línies bàsiques en la negociació amb els treballadors d’aquesta empresa municipal i els garantia que o bé mantenien la feina a l’empresa o bé l’Ajuntament treballaria per trobar-los una nova tasca a realitzar a l’administració local. Tots els grups hi van votar a favor, excepte CIU, que va marxar del Ple.
Per acabar, cal dir que el Ple va aprovar una moció de suport als docents de les Illes i contra el TIL, imposat pel govern del PP de les Balears. Aquesta moció, a més de donar-los suport, també instava el govern a fer una aportació econòmica a la caixa de resistència. El govern hi va votar a favor tot i que no es va comprometre a poder fer aquesta aportació. Des de la CUP es va recordar que pot ser una aportació simbòlica, com la feta pel mateix nucli local de la CUP, que va ser de 100€. Durant tot el Ple, els tres regidors de la candidatura de l’Esquerra Independentista van lluir la samarreta verda de suport als mestres balears.
L'últim punt del Ple va ser la pregunta feta per la CUP sobre la situació de l'Escola Pasífae. La resposta no va donar-nos cap novetat, i pel que sembla tot segueix igual.