Per la igualtat i la participació democràtica a les Municipals del 24M
La CUP Vilanova demana a l’Ajuntament garantir la participació democràtica en la difusió propagandística de les formacions que concorreran a les eleccions municipals
El compromís polític amb la participació ciutadana, amb la democràcia directa, i amb la promoció i facilitació d’una ciutadania més crítica, conscient i compromesa, comporta l’assumpció del compromís de dotar de qualitat democràtica els processos o espais participatius.
Una de les condicions per a una vila participativa i justa és la transparència i la qualitat de la informació que es dóna a la ciutadania. Màxima transparència en formats accessibles a la ciutadania i màxima qualitat democràtica de la informació que es faciliti, obrint els seus mecanismes de participació al conjunt de grups municipals i al conjunt dels vilanovins i vilanovines, quan s’escaigui.
A les portes de les properes eleccions municipals, el 24 de maig, la Candidatura d’Unitat Popular de Vilanova i la Geltrú, vol insistir en la necessitat de garantir la disposició d’espais i mitjans en els processos electorals, especialment, en tant que representen els principals –que no els únics- mecanismes de poder que té la ciutadania per canviar de forma directa les decisions públiques des de l’ajuntament. Partint d’una profunda convicció democràtica, la Candidatura vol alimentar la pluralitat democràtica i la igualtat d’accés a aquests processos i campanyes electorals.
En el programa polític del 2011, la CUP de Vilanova ja incorporava una proposta de creació d’un pla per a l’increment i instal·lació estratègica de cartelleres públiques exclusives per a entitats i publicitat d’activitats d’interès ciutadà, on s’inclourien totes aquelles relatives a activitats ciutadanes no lucratives i informacions sobre afers públics, excloent, en aquest cas, la publicitat d’empreses privades. Aquesta proposta va ser rebutjada pel Ple de la ciutat, però no desistirem. Creiem prioritari, a poques setmanes de les eleccions, l’habilitació d’un sistema de cartelleres mòbils en places públiques, limitades a processos electorals, amb espais en igualtat de condicions per a la propaganda de cada opció electoral.
A més, apostem per garantir la igualtat d’accés als mitjans de comunicació municipals a totes les opcions electorals en tots els processos, només limitades a criteris de demanda o de presència al territori. Així, totes les opcions candidates a presentar-se a les properes eleccions –amb representació o no a l’Ajuntament actualment-, podrien participar a les tertúlies, debats, entrevistes, etc. de Canal Blau per difondre el seu programa. I no només ens fixem en el continent, sinó en el contingut. Cal fer prevaldre la importància informativa dels continguts, independentment dels minuts i/o paraules assignats a cada formació en funció de la seva representativitat als darrers comicis. El criteri periodístic ha de superar les quotes de partit imposades per la Llei Electoral per tal de garantir el principi màxim de llibertat d’informació dels mitjans de comunicació.
També demanem a l’Ajuntament coordinar un repartiment igualitari dels espais municipals (fanals, cartelleres, pancartes...) per a totes les candidatures durant la campanya electoral.
Només quedarien excloses d’aquestes mesures participatives, les formacions amb un tarannà racista, xenòfob o homòfob explicitat en els seus programes electorals.