“Els impediments del govern per accedir a la informació són una constant intolerable”

“Sembla que amb l’entrada del PSC al govern municipal tornen les velles pràctiques del tripartit d’obstruir la tasca de l’oposició”. El govern de CiU i PSC posa impediments continus a l’accés a la informació dels temes més sensibles de la seva acció política.

La CUP de Vilanova i la Geltrú denúncia de nou la manca de transparència del govern vilanoví i els obstacles reiterats per aconseguir accedir a la informació municipal a la qual té dret l’oposició. Aquest fet, després de molta insistència, va portar a l’esquerra independentista fa dos mandats a acudir al Síndic de Greuges, que li va donar la raó.

En aquest nou mandat, accedir a la informació municipal s’ha convertit en una odissea que obstaculitza la tasca d’oposició al govern sociovergent. Sembla que amb l’entrada del PSC al govern tornen les velles pràctiques del tripartit. I és que la CUP s’ha trobat amb impediments constants per obtenir tot tipus d’informació, casualment la relacionada amb aspectes sensibles i delicats de la seva acció política institucional:

 

  • Nombre, quanties i característiques del números de compte de l’Ajuntament amb entitats bancàries.
  • Despeses municipals derivades del festival VIDA: cessió espais, cost serveis com jardineria, policia, autobusos,  subministraments, etc.
  • Documents de treball per a l'elaboració de l'ordenança d'associacions cannàbiques.
  • Despeses subministraments de la pista de gel que s’instal·la a la plaça de la Vila.
  • Sentència de la licitació del servei dejardineria.
  • Estat de l’expedient sancionador a l’exgerent de l’IMET i la Paperera Salvador Baig.
  • Informe de l’empresa Cofely i l’expedient del nou contracte de servei de manteniment d’instal·lacions esportives.
  • Informe sobre el cost de la remodelació del camp de rugbi de les Pistes d’Atletisme i altres suposats informes tècnics que la regidora va assegurar que existien.
  • Preguntes sobre diversos temes com la gestió del Campus Universitari de la Mediterrània, funció i relació de l’Ajuntament amb ens i entitats municipalistes, etc.

 

Aquests són tan sols alguns dels exemples d’informació demandada per totes les vies possibles -Comissió Informativa, instància, correus als regidors de govern, correus a tècnics, preguntes escrites, precs al ple- i que no hi ha manera de rebre amb les garanties i condicions establertes pels reglaments. En alguns casos no hi ha resposta després del termini establert pel Reglament Orgànic Municipal (30 dies), en d’altres el govern argumenta que el procediment seguit no és l’adequat, i en d’altres s’obté una informació totalment inservible, deficient o esbiaixada havent excedit amb escreix el termini sense cap justificació.

La CUP demana que s’acabi des de demà mateix amb aquestes traves reiterades i que s’estableixi un mecanisme àgil, directe i eficaç per tal de permetre a l’oposició dur a terme la seva tasca amb uns mínims i garanties. Si aquestes pràctiques continuen la CUP estudiarà tots els mecanismes legals, judicials i polítics per forçar al govern a complir amb les seves obligacions. Des de la CUP creiem que no és la via segons la qual s’haurien de dirimir les relacions polítiques i institucionals, però si el govern persisteix en aquests pràctiques i no facilita amb el temps i forma adequats la informació que l’oposició li requereix, tornarem a recórrer al Síndic de Greuges i a la via del contenciós administratiu. Ja n’hi ha prou d’omplir-se la boca de transparència i després obstruir constantment i de forma premeditada la tasca de l’oposició.

En alguns casos no hi ha resposta després del termini establert pel Reglament Orgànic Municipal (30 dies), en d’altres el govern argumenta que el procediment seguit no és l’adequat, i en d’altres s’obté una informació totalment inservible, deficient o esbiaixada.