LA PARTICIPACIÓ I L’ASSOCIACIONISME, ALS PUNTS DE TROBADA DE LA CUP
Dintre dels Punts de Trobada que la CUP ha organitzat per elaborar de manera participativa el seu programa per a les Eleccions Municipals de l’any que ve, dijous passat, dia 18 de novembre, es va celebrar, amb el títol “Dibuixem una Vilanova activa, crítica i de tothom”, la sessió dedicada a la Participació i a l’Associacionisme.
D’entrada, els assistents van considerar urgent la reforma del Reglament de Participació Ciutadana vigent per tal del convertir-lo en una eina que permeti una participació real de la ciutadania en els afers públics. Això sí, aquest Reglament no tindrà mai sentit si no se’n fa una interpretació flexible i no hi ha una voluntat política per part del Govern, el qual ha de deixar de veure la Participació com una nosa inevitable i ha d’entendre que és un instrument vàlid i necessari per al funcionament general de l’Administració i que, més enllà, representa un enriquiment del sistema democràtic. Els processos participatius endegats pel Govern municipal en els últims anys són poc útils, massa puntuals, absolutament dirigits i acaben sent, únicament, una via perquè des de l’Administració s’expliqui a la ciutadania el que es vol fer. Aquests processos només tindran sentit quan els ciutadans i les ciutadanes entenguin que la seva participació és important per a la presa de decisions. Els assistents van opinar, a més, que és inútil crear consells municipals si, un cop creats, no són convocats regularment o esdevenen exclusivament un àmbit on rebre informació del Govern municipal.
La segona part del debat va girar entorn de la Informació i de l’Associacionisme. Pel que fa al primer punt, els assistents van destacar la necessitat de més transparència en la gestió del Govern; ha de desaparèixer la por per l’ús que es pugui fer de la informació. Alhora, Canal Blau ha de deixar de ser un instrument de propaganda institucional per convertir-se en una eina de difusió de l’activitat de la ciutat i en una oportunitat per als joves que volen obrir-se un camí en el sector de la ràdio i la televisió.
Finalment, pel que fa a l’Associacionisme, les conclusions que es van extreure del debat van anar en dos sentits: d’una banda, la necessitat de crear estructures de coordinació fora de l’Ajuntament; de l’altra, la creació d’una “Carta de drets i deures de les entitats”. Amb això s’aconseguiria que totes les entitats poguessin treballar amb més llibertat i seguretat.
Les properes sessions dels Punts de Trobada se celebraran aquest dissabte, 27 de novembre, a les 18h a l’Ateneu Vilanoví (“Dibuixem una Vilanova de joves i de futur”, dedicada a la Joventut: treball, oci, formació i lluita) i el dijous següent, 2 de desembre, a les 20h a Can Pahisssa (“Dibuixem la Vilanova dels drets socials”, dedicada a la formació, la sanitat, l’educació i els serveis socials).