Valoriza, el conflicte permanent

Aquesta setmana ha començat a la ciutat una vaga indefinida de recollida de les escombraries. Els treballadors d’aquest servei municipal externalitzat han dit prou davant la proposta de rebaixa salarial de l’empresa Valoriza. Una proposta per al nou conveni que es resumeix en treballar més cobrant menys i que ve emparada per la reforma laboral.

La proposta que ha acabat amb la paciència dels treballadors ha estat la reducció d’alguns plusos que poden suposar fins a 3.000€ anuals per alguns treballadors i l’ampliació de la jornada laboral. Una ampliació que no s’entén si no és per abordar després una reducció de plantilla. Per què s’ha d’ampliar la jornada laboral mantenint la mateixa plantilla si la feina no ha augmentat?

Fa pocs mesos, ja ens vam trobar a les portes d’una altra vaga en aquest servei essencial per la ciutat. Llavors la caixa de pandora la va obrir el govern municipal quan va disminuir l’aportació a Valoriza pels serveis de recollida de la brossa i la neteja viària. En aquella ocasió i després dels esforços de totes les parts es va poder arribar a un acord. Ara la situació és molt diferent; l’empresa s’ha tancat en banda i ha decidit unilateralment que, tot i tenir beneficis, ha de retallar els sous i les condicions laborals dels treballadors per poder augmentar els seus resultats. Això si, Valoriza si que té diners per contractar una empresa de seguretat que vigili les instal·lacions durant la vaga i per intimidar i pressionar als seus treballadors.

Des de la CUP ja hem manifestat, infinitat de vegades, la nostra voluntat de municipalitzar els serveis essencials a la ciutat i sobretot aquells que suposen una major càrrega als pressupostos municipals. Per què hem de posar una empresa enmig i pagar més diners per tal que aquesta empresa en pugui obtenir un benefici? És que no som capaços de fer-ho des del propi ajuntament? Per què cada any aquestes empreses ens apugen l’IPC sobre el servei i en canvi no estan obligades a aplicar aquesta pujada als sous dels seus treballadors? Nosaltres estem convençuts que una gestió pública permetrà estalviar diners i assegurar les condicions laborals dels treballadors.

Analitzant quines són les empreses que ens presten els serveis veiem que totes són propietat de grans multinacionals sense escrúpols i que només estan interessades en el major benefici pels seus accionistes. Valoriza ( 6,58 milions d’€) és filial de Sacyr que és propietària també de Sufi, empresa relacionada amb aportacions de diner negre al PP a canvi de la concessió de la recollida de la brossa a Toledo. CESPA, encarregada de la jardineria a la ciutat (2,16 milions d’€) és una filial de Ferrovial empresa investigada en el Cas Palau per aportar-hi 5,1 milions d’€ que suposadament van acabar a mans de CDC a canvi de l’adjudicació d’obra pública. I SELSA que és l’empresa que neteja les instal·lacions municipals (1,67 milions d’€) és una filial de Fomento de Construcciones i Contratas (FCC) també relacionada amb el Cas Bárcenas i les aportacions de diner negre al PP a canvi, de ben segur, d’alguns favors.

És en mans d’aquestes empreses en qui estem deixant els nostres serveis municipals. Part dels diners que paguem tots els vilanovins estan anant a parar a les butxaques dels seus accionistes (Juan Abelló, Esther Koplowitz, Bill Gates, família Del Pino...). Des de la CUP seguirem defensant la necessitat de desvincular-nos d’aquestes empreses i de municipalitzar els serveis. Mentre això no sigui així, els vilanovins i especialment els seus treballadors, seguirem estant en mans d’unes multinacionals per les quals Vilanova i la Geltrú és només un apunt comptable en un compte de pèrdues i guanys.