Un govern diferent, les mateixes pràctiques

Aquest dilluns es va celebrar el primer Ple del mandat, extraordinari, a Vilanova i la Geltrú. El nou govern sociovergent ha canviat mínimament l’estructura organitzativa de l’Ajuntament i n’ha augmentat el cost

El Ple, que va durar poc més d’una hora, va aprovar el calendari de plens i de les comissions informatives així com la creació de la Comissió Informativa per a l’elaboració d’un nou Pla d’Ordenament Urbanístic Municipal (POUM). En aquest punt, aprovat per unanimitat, la posició de la CUP va ser la de demanar una major determinació per tal de poder-lo finalitzar abans del final d’aquest mandat i també, si s’escau, de celebrar alguna consulta ciutadana sobre temes concrets.

També es van dur a aprovació les retribucions, tant dels regidors com del personal eventual. Aquests van ser els punts que més debat van generar. El regidor Raimon Ràfols, de la CUP, va afirmar que “es podria formar govern amb la meitat del cost per l’erari públic”. La proposta del govern suma un total de 562 mil euros, entre els regidors, el càrrec de confiança i el personal eventual dels grups de CiU i PSC. En aquest sentit, va demanar que els salaris s’ajustin a la realitat, destacant que superen de bon tros el sou mitjà de la classe treballadora catalana. Enunciant el vot contrari de la CUP, Ràfols va explicar que “el resultat d’aquesta votació i de la següent [sobre el personal eventual] seran una mostra més de les dificultats i de les diferències existents que també impossibiliten acords i governabilitats, que a la teoria tothom contempla, però que a la pràctica quotidiana, amb votacions concretes, es demostren gairebé impossibles”.

Per últim, es va debatre la proposta sobre el personal eventual. La CUP, en la mateixa línia que el punt anterior, va apuntar que la necessitat dels grups municipals de disposar d’un administratiu al seu servei no és incompatible amb una contenció dels salaris. Així, va explicar que la CUP ha renunciat a tenir un tècnic amb un salari de 3000 euros al mes ja que considera desproporcionades aquestes xifres. Josep Asensio, regidor de la CUP, va qualificar de “bajanada” el cost del personal eventual, situat en 244 mil euros, i va demanar que quan es revisin les fitxes laborals s’abordi la figura del personal eventual, dotant-lo d’una remuneració “digna i al mateix temps raonable”. També va titllar d’innecessària la contractació d’un assessor per l’Àrea de Territori i Espai Urbà, ja que el departament compta amb treballadors suficientment preparats per assumir aquesta tasca.

Aquests dos punts es van aprovar amb els vots favorables del govern, PP i C’s, l’abstenció d’Esquerra i el vot contrari de SOM VNG i CUP.

S’adjunten els acords sobre la remuneració dels regidors, dels grups i del personal eventual.

“El resultat d’aquesta votació i de la següent [sobre el personal eventual] seran una mostra més de les dificultats i de les diferències existents que també impossibiliten acords i governabilitats, que a la teoria tothom contempla, però que a la pràctica quotidiana, amb votacions concretes, es demostren gairebé impossibles”.