“Tenim un projecte per governar-nos”

Amb la presentació del Programa de Govern d’Unitat Popular, la CUP defensa que no existeixen només els dos models de CiU i PSC per a Vilanova i la Geltrú

La Candidatura d’Unitat Popular ha fet aquest dissabte un acte públic al Castell de la Geltrú on ha esbossat els principals eixos i prioritats del Programa de Govern d’Unitat Popular per a Vilanova i la Geltrú sota el títol de “Governem-nos. Una altra Vilanova és possible i necessària”. Davant una seixantena de persones, membres de la CUP han explicat la situació de crisi política en que es troba l’Ajuntament vilanoví i el període de reflexió sobre la governabilitat que s’ha obert arrel de la pèrdua de la qüestió de confiança lligada als pressupostos presentada pel govern de CiU.

Els membres de la CUP han afirmat no tenir confiança en cap dels dos projectes, “tan en el de CiU, avocat a les retallades i mancat d’alternatives i capacitat de lideratge col•lectiu en el complex trencaclosques polític vilanoví; i el del PSC, gens autocrític i amb bona part de culpa de la greu situació que viu la ciutat sobretot en matèria d’endeutament públic, però també en d’altres camps com l’urbanísitc i que ha mostrat unes formes i pràctiques polítiques que són l’antítesi del que defensem des de l’esquerra transformadora”. 

La CUP ha remarcat que no vol ser còmplice de carreres i projectes personals facilitant el govern de la ciutat als líders que l’han governat durant tants anys. La CUP defensa la política com un compromís ciutadà temporal i no com a modos vivendi, per això “per la CUP la regeneració democràtica i la no duplicitat de càrrecs són una condició indispensable per afrontar qualsevol debat sobre la governabilitat de la ciutat”.

Els eixos del Govern d’Unitat Popular traçats per la CUP són els següents:

*Comptes municipals i compromís ètic

La renovació de les cares, la rebaixa dels sous dels membres del govern, la no duplicitat de càrrecs, la limitació de mandats i l’eliminació total dels càrrecs de confiança són les principals mesures en aquest camp. La regeneració és indispensable per afrontar aquesta nova etapa que haurà de renegociar el deute municipal amb els bancs, ja que primer són les persones i els serveis públics que l’usura bancària que ens ofega, per això cal arribar a plantejar-se en darrera instància, la desobediència. En el mateix sentit d’alliberar-nos de l’ofec de la banca tradicional, l’Ajuntament ha de facilitar la creació d’una Cooperativa d’Estalvi i Crèdit a la ciutat o la comarca basada en les finances ètiques.

*Aprofundiment democràtic

Tot el poder que la ciutadania hem anat perdent en benefici dels bancs, les grans empreses que gestionen serveis públics, els partits-empresa... l’hem de recuperar. Cal empoderar la ciutadania, i d’aquí mesures com les Assemblees Populars Municipals, referèndums anuals, accés àgil i clar a la informació municipal, mecanismes regulars de participació directa i participativa o municipalització de serveis públics.

*Rehumanització de la ciutat

S’ha d’accelerar la revisió urbanística de la ciutat, des d’un punt de vista de decreixement, humà i no especulatiu. L’Ortoll s’ha de convertir en el gran pulmó verd de la ciutat. Es desplegarà un ventall de polítiques actives per fer aflorar al mercat de lloguer els milers de pisos buits que hi ha a la ciutat. S’impulsaran mesures com els bancs de terres, la recollida de residus porta a porta i es redoblaran els esforços pel foment de la bicicleta.

*Lluita contra l’atur i promoció econòmica

El govern posarà tots els recursos necessaris per formar els joves i els aturats vilanovins, fet imprescindible per sortir de la crisi amb garanties i reforçats col•lectivament. De la mateixa manera desplegarà tota una estratègia d’ajuts i suports a la recerca d’ocupació, plans per a l’autoocupació i encetar noves iniciatives públiques per crear llocs de treball. L’aposta pel turisme, el sector pesquer i agrícola i l’impuls al cooperativisme centraran les línies estratègiques per la recuperació econòmica de la ciutat. 

*Cohesió social i igualtat

Vivim en un moment econòmic en què han emergit noves mancances que afecten a un gran grup de la població vilanovina. L’Ajuntament ha de tenir un paper actiu, compromès i sensible, com a administració propera i referencial per a la ciutadania,i adoptar mesures i fer canvis, marcar-se prioritats que donin resposta a la nova situació social i econòmica. Les polítiques socials i d’atenció a les persones han de tenir un paper molt destacat.

*La cultura, element de transformació

La cultura és aquell element social que ens fa lliures i crítics, per això és indispensable que tenyeixi tota la acció de govern. Un Consell de Cultura participat i decisori, La Sala com a espai autogestionat, l’obertura de noves biblioteques en centres cívics o locals municipals, un major suport a les activitats de les entitats, la reducció de la burocràcia, el reforçament de les principals festes populars de la ciutat o la lluita per la millor de l’ús social del català són iniciatives prioritàries.

*Mobilització popular com a motor

La transformació de la realitat no s’aconsegueix des de les institucions, sinó que cal un moviment popular actiu, conscient, que s’autoorganitzi i lluiti pels seus drets i llibertats. És per això que es posaran tots els mecanismes i suports necessaris per acompanyar les lluites populars a la ciutat, des de la batalla contra els desnonaments a l’alliberament nacional passant per la defensa dels drets socials, el combat contra el feixisme i el racisme o la defensa d’un transport públic digne.

 

Presentat el seu model de ciutat i de govern, la CUP ha conformat un grup de representants per trobar-se amb les altres forces polítiques de la ciutat i per, segons ells, “parlar de tot el que sigui necessari” d’acord amb les línies que traça la seva proposta. Un cop fetes aquestes trobades la CUP convocarà una Assemblea Popular oberta per informar i decidir els passos que caldrà fer o no.

 

Consulta el document complet

GOVERNEM-NOS. Una altra Vilanova és possible i necessària (pdf)

GOVERNEM-NOS. Una altra Vilanova és possible i necessària (online)