RESUM DEL PLE DE VILANOVA I LA GELTRÚ DE 5 DE JULIOL DE 2010: BURKA I ESTATUT

PUNTS DEL GOVERN

El Ple comença a les 6 en punt amb l'absèbncia de la Regidora d'Educació Miriam Espinàs (PSC) per baixa maternal, i l'absència de dos regidors de CiU, a l'oposició (Francesc Sánchez i Ariadna Llorens).

El govern porta a aprovació l'adhesió de l'Ajuntament a la Banca Ètica FIARE. La CUP fa l'única intervenció explicant que aquesta proposta també la volia dur la CUP al Ple i felicitant tant el govern municipal per signara quest acord amb la banca ètica Fiare, com la mateixa banca italiana Fiare per obrir finalment una oficina operativa d'estalvi i crèdit al nostre país. L'acord inclou l'obertura d'un compte corrent de l'Ajuntament en aquesta banca ètica i la difusió de la banca ètica entre la ciutadania de la vila. S'aprova per unanimitat.

S 'aproven també per unanimitat i sense comentaris les subvencions a projectes de cooperació al desenvolupament 2010, partida de 150.000 euros per aquest any.

ERC i CUP s'abstenen alhora de donar suport a la candidatura de Mans Unides al Premi Príncep d'Astúries pel significat del premi.

El govern informa de la rebaixa dels sous dels polítics, entre un 5% i un 8% (alcalde) i es porta a aprovació la rebaixa dels sous dels càrrecs de confiança. La CUP pren la paraula per denunciar de nou l'elevat nombre de càrrecs de confiança i recorda que la CUP ha rebaixat des d'un principi en un 100% el sou del càrrec de confiança a què té dret i que va rebutjar des del principi del mandat. S'aproven per unanimitat.

El regidor d'Hisenda i Personal porta a aprovació un Reglament intern contra l'assetjament sexual que la CUP felicita i demana al conjunt de treballadors de la casa, però sobretot als treballadors homes i heterosexuals, que el llegeixin amb cautela per conèixer la varietat de casos i actituds que suposen vexacions per raons de gènere i motiu sexuals.

El govern porta a Ple l'ampliació de la zona de prohibició d'obertura de bars-restaurants a la Geltrú, com a modificació del Pla d'Usos per a establiments de pública concurrència al casc Antic i Eixample Central. La CUP s'hi abstindrà per considerar des de l'inici excessiva la mapificació de la zona de prohibicions i inadequada l'eina per evitar les molèsties que es volen evitar.

MOCIONS DE L'OPOSICIÓ

S'aprova una moció de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya que demana a Endesa que millori la renovació i manteniment de la xarxa elèctrica.

Actes seguit, es debaten conjuntament la moció “per a la prohibició de l'ús del burka” del PP i la moció conjunta govern+CiU “de rebuig a l'ús del vel integral”. Obre la presentació Oscar Carretero (PP), que s'embarbussa. Segueix la presentació de l'altra moció la regidora Encarna Grifell (PSC), que defensa la tesi que és millor el diàleg i el treball intercultural que no pas les prohibicions, que porten a la confrontació. Seguidament pren la paraula la CUP, que denunica que aquest debat no és sobre les dones i els seus drets, ni sobre la llibertat, sinó que és una polèmica mediàtica i assenyala els mitjans que s'han desplaçat expressament fins al Ple de Vilanova per gravar i fotografiar únicament la polèmica entorn aquesta moció. El regidor de la CUP denuncia que va ser una alcaldia de CiU (Vic) qui va posar de moda polemitzar als mitjans sobre la immigració, que ser una alcalde del PSC (Angel Rosa, Lleida) qui va agafar-li el relleu amb el tema de la burca i que han estat alcaldes i alcaldesses d'aquests dos partits qui han fet de la qüestió un circ, com l'alcalde de CiU del Vendrell (trencant una vegada més el “cordó sanitari” contra PxC en aquell consistori) o l'alcaldessa i senadora socialista de Cunit. La CUP diu també que el PP i PxC busquen justament la radicalització de posicions i anuncia que s'abstindrà en la moció que presenta el govern i CiU per no seguir el joc de provocacions del PP i PxC. CiU ataca durament també la moció del PP, malgrat repetir en diverses ocasions el rebuig al burca. Finalment, tothom vota contra la moció del PP, excepte el seu regidor; i PP i CUP s'abstenen en l'altra moció, que surt aprovada.

CiU presenta una moció sobre el sobreeiximent dels contenidors de brossa, la CUP hi dona suport i el portaveu socialista respon amb la lectura durant 20 minuts de les clàusules del nou contracte de brossa, per enèssima vegada al Ple. La CUP la vota a favor, però no és aprovada.

CiU presenta una moció que pretén que l'Ajuntament no carregui als preus públics (bàsicament gimnasos públics) i al rebut de l'aigua l'augment de l'IVA. El govern replica que els augments en aquests casos són imperceptibles per a les famílies però la rebaixa seria un forat econòmic per a l'ajuntament de l'ordre de 80.000 euros en el cas de l'aigua. La CUP troba inadequada aquesta proposta de protesta contra l'augment de l'IVA. La CUP hi vota en contra i no és aprovada la moció.

La CUP porta al Ple una moció que demana un posicionament públic del Ple respecte que els immigrants no són, per aquesta raó, beneficiats en la concessió de cap ajuda social o bonificació fiscal. És una moció encarada a combatre la forta rumorologia que corre pels carrers i que interpreta que l'administració dóna més facilitats als immigrants només pel fet de ser immigrants. A moció també demana que l'ajuntament publiciti pels mitjans que cregui les ajudes i bonificiacions i els criteris pels quals s'atorguen.. La moció és aprovada per unanimitat.

La CUP presenta una segona moció que proposa certes rebaixes fiscals relatives als comerços locals. D'una banda, 50% de rebaixa en els impostos d'obertura de nous establiments per a persones aturades. De l'altra, exempció temporal i proporcional de la taxa d'escombraries per als comerços que acreditin dificultats econòmiques temporals. És desestimada, malgrat ser ben valorada per tots els grups municipals. La CUP aprofita per denunciar que l'Ajuntament no ha tocat les Ordenances Ficals des de molt abans de l'inici de la crisi i aposta per usar la fiscalitat de forma dinàmica per a incentivar o alleujar sectors en emergència fruït de la crisi; no només pel que fa a la funció d'ajuda social, sinó també per a la promoció i la incentivació econòm ica.

Arriba el torn del darrer debat, aquesta vegada ajuntant les dues mocions presentades sobre el tema de l'Estatut: una conjunta govern+CiU “en defensa de l'Estatut” i una segona, entrada d'urgència, de la CUP que demana la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació. Discursos a banda, Esquerra diu que s'abstindrà en la de la CUP perquè el Parlament ja està tramitant un referèndum i aprofita per demana a la CUP que voti Esquerra al Parlament (el regidor d'Esquerra no es torna a presentar a Vilanova i anirà a les llistes al Parlament). Convergència vota a favor de la moció de la CUP, que finalment és desestimada.

PREGUNTES AL PLE

La CUP pregunta al govern sobre l'estat de desenvolupament del projecte Espai Emprenedors de Neàpolis, un viver d'empreses que l'Ajuntament es nega a dir-li viver d'empreses. El regidor de Promoció Econòmica, Tomàs-Alvaro (Esquerra) respon despistant i explicant altra informació que la demanada, però acaba prometent que al setembre el projecte estarà en ple funcionament.

S'acaba el Ple a les 21:30