Resum del discurs de la CUP en el debat sobre el Pressupost Municipal 2013

Document de resum (interactiu)

Vídeo intervenció Marc Font al ple

 

EL CONTEXT ECONÒMIC

La principal causa que han fet que la crisi sigui especialment profunda a l’estat espanyol és la bombolla immobiliària, que va ser alimentada pels bancs i caixes, però també per bancs estrangers, bàsicament europeus i per altres entitats financeres internacionals, i per les grans constructores espanyoles. Tot això no cal dir-ho, amb el consentiment indispensable dels diversos governs espanyols i del banc d’Espanya.

Es creia que l’augment del preu de l’habitatge i les vendes no tindrien mai aturador i ens van abocar a una economia basada en la construcció i “el pelotazo”. Mentre anava augmentant l’endeutament de forma increïble de famílies, constructores, bancs i empreses, el govern espanyol i la resta d’administracions, encantades amb els ingressos que els entraven, es dedicaven a fer grans obres públiques, la majoria d’elles sense sentit ni rendibilitat social per a gran benefici de les grans constructores (OHL, SacyrVallhermoso, FCC, ACCIONA…), precisament les mateixes constructores que sembla que finançaven els comptes en B del PP.

I com s’encara aquest desastre des del govern? Primer es nega la crisi i es prova d’estirar tant com es pugui la bombolla i es llencen més de 13.000M€ en el plan ZP per seguir alimentant a les constructores i per salvar un sector tocat de mort. I llavors apareix l’altre gran problema; la banca i el deute privat. La banca estatal que tants diners havia fet amb la bombolla es trobava en seriosos problemes, però a més hi havia el deute amb la banca estrangera sobretot alemanya. I quina ha estat la gran solució? Doncs passar el deute privat a deute públic. La injecció de més de 400.000M€ de diner públic a través del BCE a la banca espanyola, el regal de 60.000M d’€ als bancs a través del FROB i l’eliminació del sistema de caixes d’estalvi. Però encara quedava la obra mestre final… la modificació de la constitució exprés pactada d’amagat entre PSOE i PP per tal de garantir que totes les administracions públiques pagarien el seu deute als bancs abans que qualsevol altre cosa per assegurar el retorn dels diners cap als bancs alemanys i internacionals.

I tot això mentre seguim fent l’AVE cap a Girona o cap a Galícia i d’altres infraestructures absurdes, augmentant impostos, portant l’austeritat fins a límits absurds en la despesa pública i continuant amb tota una devaluació interna per ser més competitius a costa de rebaixar els sous.

En cap moment ha mirat la situació dels ciutadans, sinó únicament els interessos dels grans capitals financers i la gran banca. Els polítics han prioritzat els interessos del poder financer per sobre dels dels ciutadans.

I no només això, sinó que ciutadans i empreses paguem més. Les taxes i impostos han augmentat des del 2007 un 18%, mentre que el que ens arriba de l’administració no arriba a l’11%. L’esforç que estem fent no s’ha correspost.

COM ESTÀ L’AJUNTAMENT?

A l’Ajuntament el fet més preocupant és el gran nivell d’endeutament. Enguany finalment haurem de pagar uns 7,5M€, tot i que la previsió inicial era d’uns 9M€, perquè s’han renegociat tres crèdits. Però a quin preu?!

Com que aquest estem obligats a pagar als bancs abans que els salaris o ajudes socials gràcies a la reforma a la constitució del PSOE i PP, l’Ajuntament no té cap mena de força davant dels bancs que saben que cobraran si o si. Els “amics” del BBVA ens fan passar el retorn d’un crèdit de menys de l’1% a el 7,7%; o que els de la CAI, avui Caja3, passin de cobrar-nos el 3,5% a fer-ho al 6,65% o tres quarts del mateix amb Caixa Penedès.

I l’afectació de tot plegat en aquest pressupost és que s’han d’ajustar 4M€ respecte el de l’any passat, principalment per la pujada de l’IVA, l’augment de l’IPC dels contractes, per la rebaixa en recaptació d’impostos directes i perquè al pressupost de l’any passat hi havia partides que estaven calculades a la baixa.

ON ES RETALLA?

I com s’han ajustat aquests 4M€? Doncs a grans trets; els 1,4M d’€ que paguem de menys enguany per la renegociació dels crèdits, 400.000€ pel pacte amb els treballadors municipals i després 1,7M d’€ en el Capítol II de Béns i serveis i 0,5M d’€ en el Capítol IV de transferències corrents cap a altres administracions i entitats.

Les grans retallades afecten a les empreses que donen serveis imprescindibles a la ciutat el que afectarà la qualitat d’aquests serveis, així com també molts llocs de treball, ja sigui per acomiadaments o disminucions salarials:
- 62.000 € en la neteja d’edificis municipals.
- 32.000€ en la recepció de les portes de l’Ajuntament
- 44.500€ en la gestió dels centres cívics
- 40.000€ en la oficina de turisme i la botiga.
- 28.000€ en el contracte dels socorristes a l’estiu.
- 55.000€ en el servei de jardineria que fa el TEGAR.
- 50.000€ en el contracte de la resta de la jardineria de CESPA.
- 45.000€ en el servei de la grua.
- 151.000€ en la neteja de platges
- 61.000€ en transport urbà
- 10.000€ en la vigilància de l’aparcament del far.
- I la joia de la corona, 650.000€ de la neteja viària i recollida de brossa. Una proposta que no entenem com es pot portar al pressupost sense que en tinguem ni idea, ni nosaltres ni els treballadors en com afectarà a la plantilla.

Tots aquests serveis que retallem són serveis indispensables per la ciutat, serveis que haurien de gestionar-se de forma pública. Per la CUP són tan treballadors municipals, el que recull la brossa, el que escombra el carrer, el que vigila la zona blava, el que té cura dels arbres al parc, com el treballador del centre cívic o el tècnic d’urbanisme o el que està a l’OAC... Per això no ens cansarem de demanar la municipalització de tots aquests serveis!

... I MÉS RETALLADES

També hi ha retallades en molts altres camps, i com sempre la part més afectada és la cultura. Potser ens podríem haver estalviat els gairebé 5M d’€ que van costar a les arques municipals La Sala i l’Auditori, si després no podem omplir-los de programació de qualitat. Cal destacar:
- 12.000€ en subvencions als grups municipals, que ja havíem demanat des de la CUP.
- 50.000€ a la radio municipal i la TV comarcal.
- 34.000€ a convenis d’AAVV, gent gran, adolescència i cooperació.
- 12.000 (50%) en convenis a joventut.
- 50.000€ al Víctor Balaguer
- 24.000€ al consorci de normalització lingüística
- 44.000€ en convenis a entitats esportives i beques.
- 50.000€ en ajuts a la rehabilitació, que s’eliminen enguany.
- 65.000€ a les festes tradicionals de la ciutat (Festa Major, Sant Antoni i Carnaval), que veuen retallat el seu pressupost en més d’un 20%, tot i que el carnaval és el que es veu més afectat amb un 35%. No acabem d’entendre que no es tregui ni un € de promoció econòmica quan, sobretot el Carnaval i Festa Major no deixen de ser segurament la millor promoció per la ciutat.

Aquest pressupost, també té alguns aspectes positius que són sobretot l’augment de les partides referides en serveis socials, el manteniment de la partida destinada a l’IMET, que va ser un dels nostres cavalls de batalla en l’últim pressupost, i el fet que enguany serà l’últim any en que pagarem lloguers per a oficines municipals (fet que fa molts anys que reclamem), tot i que encara en pagarem algun de la policia nacional.

La CUP, no estem aquí només per fer una bona gestió sinó per fer propostes polítiques. I creiem que aquest govern no ha plantejat solucions imaginatives, i aquesta proposta de pressupost es basa sobretot, en anar retallant sobre una estructura que van rebre de l’anterior govern tripartit.

EL NOSTRE VOT CONTRARI

Aquests pressupostos no són aprovables, entre altres, per la gran quantitat de retallades que afectaran als serveis bàsics de la ciutat i a un gran nombre de llocs de treball i de les condicions laborals dels nostres treballadors. Ens neguem a ser simples gestors de la misèria en que es troben les administracions del país i a ser un engranatge més  del segrest de la democràcia per part del gran capital estatal i estranger. Estem en una situació d’emergència que requereix mesures excepcionals. Ens neguem a acceptar que en aquest país les grans ajudes vagin a salvar la banca, mentre deixen famílies al carrer per tapiar les portes dels pisos, mentre enfonsen empreses per negar-los l’accés al finançament o mentre fan xantatge a aquest Ajuntament quan anem a renegociar un crèdit i ens imposen condicions inacceptables. D’això se’n diu usura!

No entenem com ens podem permetre retallar en tots aquests serveis, mentre al ciutadà li reclamem més impostos, però sobretot mentre aquest 2013 pagarem més de 7,5M€ a la banca (3,6M€ d’interessos i 4M€ en retorn de capital). La CUP proposa deixar de pagar els 4M€ de retorn de capital.

L’Ajuntament ha de dir als bancs que enguany no podrem tornar capital tal i com fan tantes empreses en dificultats. I si no entren a negociar, doncs haurem de prendre mesures unilaterals: som l’Ajuntament i tenim 67.000 vilanovins al darrera, si convé farem una consulta ciutadana per veure quanta gent hi està d’acord i veurem la força que tenim al darrera. I si! Potser incomplirem la llei i potser, senyora Lloveras, l’acusaran de prevaricació, però en tot cas ho farà contra unes lleis injustes, contra una reforma de la constitució antidemocràtica i amb el suport de la immensa majoria de la població d’aquesta ciutat. Algú haurà de ser el primer en plantar-se contra aquesta injustícia.

No farem el joc als que ens volen fer cada dia més pobres, als que ens volen privatitzar tots els serveis públics i fins i tot l’aigua, ni als que només busquen sortir més rics i poderosos de tota aquesta crisi.

Ara, és el moment de fer un pas valent endavant, de començar a crear estructures que ens permetin sortir més forts d’aquesta crisi, de començar a plantejar alternatives a la banca tradicional com la banca cooperativa municipal, de mirar com podem fer una societat més justa i més democràtica i no d’intentar salvar allò que queda d’aquesta societat que ens ha tingut vivint en una bombolla, on ens crèiem que aquesta globalització i aquesta UE al servei dels capitals financers ens fèiem a tots més rics, més feliços i més lliures.