A propòsit de la campanya publicitària de la plaça del port

Fer una enquesta unidireccional no és participació: és manipulació.

El govern municipal ha assumit la feinada de defensar el projecte de Ports de la Generalitat que pretén, en aquests temps, desenvolupar amb els seus drets edificatoris el Pla Especial de Port Hi ha pressions i pressa per l’aprovació de l’estudi de detall de la Plaça del Port, però l'equip de govern no ha aconseguit un consens amb la resta de forces polítiques ni convèncer els veïns que demanden un projecte pel passeig marítim que, defensen, hauria de ser prioritari al de la Plaça del Port. Tan aviat s’argumenta que ara hi ha diners de la Generalitat destinats a la Plaça del Port que es perdran si no es fa el projecte, com que es necessita un espai juvenil que no serà un envelat, o que podrà servir per a instal·lar recintes firals, o que servirà pel veïnat, o per tota la ciutadania, etcètera.

En aquesta feinada no ha escatimat esforços i dedicació per tal de fer atractiu el projecte a qualsevol preu, tot modificant la part corresponent a l’ajuntament en funció dels plantejaments veïnals, quant a usos, volums, etcètera. Tot això, però, sense plantejar una veritable posició de força obligant a modificacions generoses de la part de Ports de la Generalitat, una empresa pública que fa especulació urbanística amb els seus drets edificatoris i d'atorgar concessions sota la promesa de l'ordenació del port i de la cessió d'una part a l’Ajuntament perquè la institució municipal s’hi avingui i col·labori de grat amb els seus plans.

L'equip de govern no ha convençut els veïns ni la resta de forces polítiques, però s’ha cregut del tot la dita que “la fi justifica els mitjans”, i si les reunions veïnals de baix a mar se’ls han girat inicialment en contra, ara han decidit implicar tota la ciutadania, intentant que els ciutadans i ciutadanes no afectats directament, amb poca informació i tan sols amb l'ajut d'un fulletó d’imatges virtuals i llenguatge publicitari, puguin justificar l’aprovació del darrer projecte de la Plaça del Port tot contestant una trista enquesta de 3 preguntes.

Les preguntes no han estat consensuades amb la resta de forces polítiques ni amb el moviment veïnal, i la campanya del fulletó i de l’enquesta no ha estat pressupostada i representa uns despesa interessada des del govern municipal, més pròpia d’una formació política que pel seu compte que vol fer una campanya i no pas d’un Ajuntament que es cregui i promogui la participació.

No es pot negar l’esforç que ha fet l'equip de govern a l'hora de realitzar xerrades informatives, però no sembla encertat ni higiènicament democràtic que només siguin des de l’òptica del govern, atès que no s’ha pretès ni acordat la realització conjunta amb les altres formacions polítiques o entitats i veïns que tenen una opinió diferent. Es tracta que cadascú faci la convocatòria de xerrades pel seu compte?

L’instrument democràtic de participació previst pel Reglament de participació ciutadana no és l’enquesta precipitada i interessada, sinó la convocatòria d'una Consulta Ciutadana amb cara i ulls, on s'acostuma a consensuar les preguntes i es poden fer campanyes en qualsevol sentit que els ciutadans i ciutadanes poden votar posteriorment.

Des de la CUP de Vilanova i la Geltrú, creiem que el govern municipal hauria de retirar l’enquesta i promocionar la Participació Ciutadana a través d'altres vies per tal de no manipular i enredar la ciutadania amb fulletons publicitaris oficials on no hi ha contrast d'opinions o propostes alternatives. Es tracta, en definitiva, de respectar la maduresa democràtica de la ciutadania sense menysprear la seva intel·ligència: el dret a decidir també s'exerceix als municipis.