No perdem el nord!

Tribuna publicada al Diari de Vilanova del divendres 9 de maig sobre el macroprojecte urbanístic de l'Eixample Nord

Des que la CUP de Vilanova i la Geltrú va votar en el Consorci de l’Eixample Nord en contra d’elevar al ple l’avanç de planejament d’aquest sector, s’han multiplicat les crítiques de la resta de formacions polítiques de la ciutat, fins a l’extrem que CiU ja parla obertament de fer-nos fora d’aquest consorci. Davant de tota aquesta espiral de declaracions volem exposar el següent:

-Som conscients dels pactes i convenis que es van signar per a la preservació de la Platja Llarga. Som els primers a defensar el valor natural d’aquest espai però aquesta no pot ser una excusa per tirar endavant un sector de 106Ha i 7.345 habitatges si no és beneficiós per la ciutat.

-Creiem que els convenis entre l’ajuntament, Incasol i Subirats-Berenguer, van beneficiar molt aquesta última; tot i això, reconeixem el deute que la ciutat té amb l’Incasol, però no permetrem que sigui aquesta empresa pública qui dicti els ritmes de creixement de la ciutat.

-Hem tirat endavant aquesta mesura de força quan encara falten més de dos anys i mig perquè expirin els convenis signats, i creiem que hi ha temps suficient perquè els diferents partits i la ciutadania hi diguin la seva i renegociar els pactes amb l’Incasol.

-La situació actual no és la del 2006, quan es van signar els convenis. Tenim barris sencers urbanitzats però sense construir, i milers de pisos buits a la ciutat. Les previsions demogràfiques més recents apunten a una disminució de la població per a les properes dècades. Per tant, davant d’aquesta situació, no entenem la necessitat de tirar endavant ara aquest planejament, fora dels compromisos amb l’Incasòl.

-Si és cert el que es diu, que ara volen fer el planejament però que no s’urbanitzarà fins d’aquí a molts anys, tanta pressa a aprovar el planejament i reparcel•lar? Per què hem de començar a generar drets urbanístics que ens poden acabar obligant a desenvolupar un sector en contra de la voluntat popular i les necessitats de la ciutat? Per què en els cronogrames aportats pel consorci es preveu començar a urbanitzar en un parell d’anys?

-Des de la CUP, proposem negociar amb l’Incasol i demanar-li que acabi de permutar els terrenys de la seva propietat a Viladecans pels que li resten a Subirats-Berenguer a la Platja Llarga, tal i com manen els convenis, i eliminar així l’amenaça sobre la Platja Llarga. A canvi, nosaltres ens comprometem a compensar-los els terrenys a l’Eixample Nord quan la ciutat demandi habitatge nou, però no abans. Volem recordar que l’Incasol és una empresa pública de la Generalitat que ha de vetllar pel bé general, i no pot ser un instrument més dedicat a l’especulació.

Des de la CUP, tenim clar que no volem repetir els errors del passat, ni volem tornar a un model especulatiu de la construcció, ni a una economia basada en el totxo. No volem tenir cap més Llimonet II i III, cap més Eixample de Mar, sant Jordi o Carrerada. És per això que no volem fer cap pas que pugui donar drets a cap més propietari, ni facilitar el control dels tempos del creixement de la ciutat a ningú que no siguin els propis vilanovins i el seu Ajuntament.

Però, pel que sembla, hi ha temes sobre els quals “els partits minoritaris” no en podem parlar, ni podem qüestionar. Només deu dies després de la reunió on vam dir que no estàvem d’acord en tirar-ho endavant ja se’ns amenaça a fer-nos fora del consorci. Ni una sola reunió amb tots els grups municipals, ni parlar amb Incasol per pressionar-los una mica, la solució a la discrepància és l’expulsió. Però, cap problema... si volen la tercera força del ple municipal fora del consell de l’Eixample Nord, ens trobaran al carrer defensant els mateixos principis.