No pagarem el deute, posem-nos-hi

La Candidatura d’Unitat Popular de Vilanova i la Geltrú presenta tres mocions al ple municipal del proper dilluns 3 de desembre. Una de les quals tracta sobre el deute dels municipis

Als Països Catalans hi ha nombrosos ajuntaments amb greus situacions financeres. Combinació d'una gestió de la despesa en inversió via crèdit potser massa alta, augment de la despesa ordinària per ingressos no ordinaris provinents de la bombolla immobiliària, gestió poc acurada de la contenció pressupostària o altres raons han dut nombrosos ajuntaments a situacions de reducció pressupostària dràstica. Alhora, però, han de fer front de forma obligada al pagament de grans quantitats de diners per al retorn del crèdit, entre amortització del mateix i interessos.

Per si fos poc, els Ajuntaments que acumulen més deute necessiten de més deute per poder anar pagant l'adquirit, fent que la roda de l'endeutament vagi ensorrant cada dia més l'economia municipal i fent pagar als i les ciutadanes els plats trencats del refinaçament públic dels bancs i de la gestió anterior de les institucions.

Al final, la ciutadania està pagant les dures conseqüències d'aquestes retallades pressupostàries sense tenir-ne la culpa i empobrint encara més les realitats socials d'aquesta població. Com més deute, més retallades. Com més retallades, menys serveis, drets socials, prestacions, dinamització econòmica i foment de l'activitat. Com menys activitat, menys ingressos per fer front al pagament del deute. Una dinàmica que no té sentit ni visió econòmica i que està empobrint encara més les nostres societats.

L'Ajuntament de Vilanova es troba en una d'aquestes situacions. Amb gairebé 5 milions d'euros de retallades a efectuar en el pressupost 2013, l'Ajuntament de Vilanova ha de fer front enguany a gairebé 10 milions d'euros de càrrega financera, dels quals un 40% correspon només a interessos bancaris. Davant la impossibilitat, degut a la legislació vigent, d'obligar els bancs a renegociar o acceptar moratòries, com fan amb les empreses privades, la CUP proposa posicionar públicament l'Ajuntament en contra d'aquesta legislació, instant els bancs i l'Estat a no enfonsar més els ajuntaments endeutats aplicant moratòries en el pagament del deute i concedint crèdits públics a l'1% no als bancs privats, sinó a les administracions en situacions financeres difícils.