Mocions de suport a l’antirepressió, i pel compliment del Pla Local d’Acció per l’Energia Sostenible

El Ple Municipal de novembre debatrà sobre el cas Montoro i el Cas Expert, exemples de repressió ben propers

La CUP defensarà als encausats pels casos Montoro i Expert al Ple de l’Ajuntament. En el cas dels fets de maig de 2014, la moció ha estat entrada per la Coordinadora Antirepressiva diractament a la Junta de Portaveus, i serà aquesta la qui la presentarà a l’ordre del dia. Pel que fa al cas Expert, és la CUP qui entra la moció, de la mateixa manera que ho fa amb la moció que reclama que es compleixin els compromisos presos en el pacte d’alcaldes per reduir les emissions de CO2 i en el Pla Local d’Acció per a l’Energia Sostenible.

Els encausats pel Cas Montoro rebran, de nou, el suport de la CUP

A Vilanova i la Geltrú, amb motiu de les eleccions al Parlament Europeu del 25 de  maig del 2014,  es va programar, quatre dies abans, un acte amb la presidenta del PP català Alícia Sánchez Camacho i el Ministre d’Economia Cristobal  Montoro.

Es va convocar una concentració a l'entrada de l'edifici per tal d’evidenciar  el  desacord general amb les polítiques antisocials del govern central. En lliure exercici del dret a manifestació, hi varen acudir persones de diversos col•lectius de la ciutat: Iaioflautes, el Casal Popular, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca  i d’altres. La concentració es va desenvolupar en absoluta tranquil•litat fins que, en acabar l’acte, tal i com recullen els informes dels mossos d'esquadra, els mandataris del partit van decidir trencar el protocol de seguretat establert i passar enmig del grup de manifestants, fet que va provocar moments de desconcert i tensió, i va posar en risc la seguretat de manifestants i vianants.

Arran de tots aquests fets, deu famílies vilanovines pateixen la vivència del llarg procés judicial que afecta els seus fills, imputats per faltes de danys, alteració de l’ordre públic, atemptat a l’autoritat; unes acusacions que podrien comportar anys de presó.

Suport als encausats pel Cas Expert

Aquest cas es remunta a l’any 2004 i, a dia d’avui, tant per la dilació del procés com pel que pot significar per les persones represaliades, és necessari donar a conèixer els fets i demanar aquest recolzament públic.

El 20 de juliol del 2004 s’estaven duent a terme negociacions entre la direcció de l’empresa Expert Polymere i el Comitè d’Empresa de la mateixa, acompanyat per dos assessors sindicals de la CGT, relatives a un ERO d’extinció que Expert havia presentat.

Després de l’assemblea, els assessors sindicals van marxar del recinte i se’n van anar a buscar el seu cotxe. En aquell moment, i "sense que hi hagués provocació" prèvia (tal com consta en l’informe d’aquell dia del propi servei de seguretat de l’empresa), es va produir una càrrega de la Guàrdia Civil contra els treballadors que encara es trobaven allà reunits i dins del recinte de la fàbrica.

La brutal i injustificada intervenció policial va resultar en lesions a tres dels treballadors que es trobaven allà presents, els quals van haver de ser evacuats en ambulància i ser atesos al CAP del Vendrell. En passar els assessors amb el cotxe davant la porta del recinte i observar el que estava passant, es van aturar i van sortir del vehicle per a intermediar amb la policia. Però en intentar intermediar, quatre Guàrdies Civils s’abalançaren sobre un d’ells, que va ser agredit i posteriorment detingut.

Arran d’aquests fets, els agredits vam presentar denúncies per lesions contra la Guàrdia Civil als Jutjats del Vendrell. En aquestes denúncies constava com a testimoni la resta de la plantilla que es trobava a l’assemblea. Posteriorment, i com a reacció, la Guàrdia Civil va presentar una denúncia contra els denunciants, i també contra els testimonis. Aquesta contra denúncia deriva en un procés penal que afecta als quatre treballadors i als dos assessors sindicals. Cal dir que l’empresa Expert en capmoment va interposar cap denúncia pels fets que havien esdevingut dins les seves instal•lacions.

Onze anys després dels fets i del tancament d’Expert, quan els afectats esperaven que l’expedient ja hauria estat arxivat, ens trobem davant d’un judici amb petició per part de la Fiscalia de penes de presó i multes econòmiques. I tot plegat pel simple fet d’haver intentat defensar uns llocs de treball i d’haver patit una agressió policial.

El canvi climàtic, el gran oblidat

El Pacte d’Alcaldes/ses consisteix en el compromís de les ciutats que s’hi ha adherit d’aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO2 mitjançant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables. Per altre banda, el 5 d’octubre de 2009 es va aprovar el Pla Local d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) amb un conjunt de mesures o accions en què directament o indirectament l’Ajuntament hi pot incidir. L’objectiu és el de reduir el 20,27% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle de l’any 2005 fins al 2020, que representen l’equivalent a 53.456,95 tones de CO2. Un dels acords va ser la d’aprovar un Pla de Seguiment del PAES i donar continuïtat del PACTE D’ALCALDES/SES, amb l’elaboració dels informes bianuals per l’avaluació, el control i la verificació dels objectius del Pacte. Encara que un dels compromisos adquirits en l’esmentat pacte era el de lliurar un informe d’implementació, com a mínim un cop cada dos anys a partir del lliurament del pla d’acció, per avaluar-ne, supervisar-ne i verificar-ne el compliment, en data d’avui no s’ha fet públic cap pla de seguiment ni cap dels informes bianuals, que haurien d’haver sortit el 2011, 2013 i 2015.

La moció de suport als ecausats del Cas Montoro serà presentada per la Junta de Portaveus de l'Ajuntament