La CUP presenta 3 mocions al Ple de juliol

El primer Ple ordinari del mandat es celebrarà el dilluns 27 de juliol 

Arriba el primer Ple ordinari del mandat, i la CUP porta a l'ordre del dia fins a 3 mocions i una pregunta oral. 

L'auditoria del deute no es pot fer esperar més.

Amb quasi 90 milions de deute viu, el poble hauria de poder saber per quins bancs treballa ara l’Ajuntament de Vilanova. Per aquest motiu, la CUP torna a portar el tema del deute al ple municipal (com ja va fer el 2012 i el 2013). Ara la finalitat és fer una Auditoria del Deute, és a dir, crear un grup de treball, una comissió que s’encarregui de posar negre sobre blanc, de comptar i presentar les xifres d’una manera clara, transparent i entenedora. Perquè la gent es pregunta, d’on ve aquest deute tan gran? Perquè no ha parat de créixer si ja quasi no s’ha construït res? També cal fer evident la traveta del govern espanyol del PP que va encolomar crèdits ICO als ajuntaments endeutats com el nostre i que ho va fer per salvar els bancs. El govern “popular” ha lligat de mans i peus els ajuntaments amb un negoci rodó pels bancs: congelació dels romanents (en els casos més afortunats) i interessos alts per l’endeutament (com passa a Vilanova). En definitiva, els vilanovins hem estat obligats a ajudar als bancs mentre es negaven serveis mínims a les persones i ara cal saber a quins bancs estem ajudant, amb quins interessos i fins a on s’està arribant per salvar un negoci especulador que empitjora la vida del 99%.

I tot això pel que fa al deute viu de l’Ajuntament, que és el deute amb entitats financeres de tota mena, però també caldrà fer públic quants diners es deuen a empreses i proveïdors i qui són aquestes empreses.

Tot plegat una llosa que CIU a l’inici de la legislatura passada va carregar sobre la gestió del tripartit, però que ha estat incapaç de solucionar. De fet, el govern de Neus Lloveras no han reduït gens la càrrega financera de l’ajuntament si tenim en compte que del 2011 al 2014 només el deute viu ja ha augmentat en més 36 milions d’euros. En tot cas, el govern municipal en lloc de posar en dubte el sistema financer ha traslladat el problema al carrer, amb retallades pressupostàries injustes. I sembla que no es preveuen gaires canvis perquè ara el govern ha passat a estar compartit amb els socialistes. Els qui, segons CIU, fins fa poc eren els causants de l’endeutament ara s’asseuen a la mateixa taula. 

 

Proposem que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es posicioni contra el decret d'autoconsum elèctric aprovat pel govern central

La CUP de Vilanova i la Geltrú s'ha fet ressò de la mobilització de diferents organitzadors de consumidors, sectorials i ambientals que han demanat la signatura de milers de ciutadans en forma d'al·legacions al projecte de Reial Decret d'autoconsum elèctric presentat pel govern central el passat 5 de juny.

L'autoconsum és un instrument essencial per reduir la dependència energètica exterior a canvi de generar més energia de manera respectuosa amb el medi ambient i d'una forma descentralitzada per incrementar l'eficiència energètica, millorar l'eficàcia a les empreses i promoure l'ocupació en l'economia social. Aquesta iniciativa esdevé encara més important en l'actualitat, atès que a dia d'avui no requereix de cap subvenció pública per desenvolupar-se al nostre país.

Des de la CUP de Vilanova creiem que la normativa reguladora hauria de tenir com a principal objectiu afavorir l'autoconsum. En aquest sentit, però, el projecte del govern central desincentiva totalment la pràctica de l'autoconsum i vulnera les Directives Europees d'Eficiència Energètica i de Foment de les Energies Renovables en imposar un peatge per l'energia autoconsumida que resulta injust, innecessari i discriminatori. El projecte previst pel govern prohibeix que els consumidors acollits a tarifa regulada (Preu Voluntari del Petit Consumidor o bo social) puguin tenir una instal·lació d'autoconsum, la qual cosa impedeix que l'autoconsum es converteixi en una eina de lluita contra la pobresa energètica, un problema que afecta més de set milions de persones al nostre país i la solució hauria de ser prioritària per al Govern.

Per aquest i altres motius, la CUP demanarà al ple municipal que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'adhereixi a la campanya contra el decret d'autoconsum elèctric proposat pel govern central i demani la retirada del projecte de Reial Decret i l'obertura d'un diàleg amb els sectors afectats, començant pels consumidors, a fi d'elaborar una nova proposta de Reial Decret que realment promogui l'autoconsum. Per últim, la moció de la CUP instarà el consistori municipal perquè es comprometi a donar suport a la producció i l’autoconsum d’energies renovables com a mecanisme de mitigació (reducció d’emissions) del canvi climàtic.

 

Decidir el nostre futur el 27-S passa per debatre

La CUP de Vilanova i la Geltrú és conscient que la societat catalana viu un temps d'ebullició d'idees i de forts debats sobre el seu futur col·lectiu, uns debats que són característics en qualsevol societat madura, moderna, crítica i autocrítica. En una conjuntura en què la celebració d'eleccions el proper 27 de setembre traspassarà el fet de ser unes eleccions autonòmiques de caràcter ordinari, la CUP proposarà al ple que la institució municipal organitzi entre l’1 de setembre i l’11 del mateix mes (abans que comenci la campanya electoral), un cicle de debats ciutadans que comptin amb personalitats rellevants dins la nostra societat, amb representants dels agents econòmics, socials, polítics i culturals que mostrin la pluralitat del país i del debat. Proposem que aquests debats siguin oberts a tota la ciutadania i col·lectius de la ciutat, fomentant així la reflexió, el contrast d’idees i arguments.

De la mateixa manera, la candidatura de l'esquerra independentista vilanovina proposarà que questes trobades se celebrin en espais adequats que permetin l’assistència i la participació del màxim de vilanovins i vilanovines possible, i que es difonguin des de tots els mitjans a l’abast de la institució municipal.

Per una Auditoria del Deute, contra el decret d'autoconsum elèctric aprovat pel govern central i per la celebració de debats sobre el futur del poble català. Aquestes són les tres temàtiques que es debatran.