La CUP s’oposa a la modificació del Consorci de l’Eixample Nord

En el ple d’octubre, que va tenir lloc dilluns, la CUP de Vilanova va votar en contra de l’acord de modificació dels estatuts del Consorci de l’Eixample Nord.

Actualment, aquest Consorci està integrat per deu membres, cinc de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i cinc dels grups representats al ple la legislatura anterior. D’acord amb els estatuts del Consorci les decisions s’han de prendre per unanimitat de tots els membres.

Ara tocava nomenar els nous membres del Consorci, i el govern ha proposat ampliar els representants municipals de cinc a set perquè hi siguin representats tots els grups que tenen representació actualment. No obstant això, al text que va dur a aprovació al ple de dilluns el govern també volia modificar el sistema de presa de decisions del Consorci, passant de la necessitat d’unanimitat actual a una decisió per majoria de vots. Amb aquest nou sistema seria suficient aconseguir més de la meitat dels vots. A més, els vots dels representants de l’Ajuntament es ponderarien d’acord amb la seva representació al Ple.

La CUP va votar en contra d’aquest punt, atès que com que l’Incasòl ja té la meitat dels vots, n’hi hauria prou que qualsevol dels grups municipals votés el mateix que l’Incasòl per tirar una decisió endavant. Situació que buida de sobirania l’Ajuntament a l’hora de decidir sobre un tema tan cabdal per a Vilanova com l’Eixample Nord, atès que sempre s’acabaria imposant el criteri de l’Incasòl i no es respectaria l’autonomia municipal en matèria d’urbanisme.

Així ho van explicar les regidores de la CUP al Ple, no obstant això el govern acusa la CUP de manca d’ètica en aquest posicionament. En el mateix ple el portaveu del govern, Juan Luis Ruiz (PSC) va demanar a la CUP que per ètica política renunciés a estar al Consorci, i en un comunicat que va publicar ahir el govern al web de l’Ajuntament, Ruiz afirmava que tant la CUP com SOM VNG (que es va abstenir en la votació) han estat deslleials a la institució, perquè les dues formacions havien manifestat el seu acord a la proposta en les reunions prèvies al Ple.

En aquestes reunions, però, la CUP mai va manifestar el seu acord a la proposta, sinó que va dir que l’estava estudiant.

De fet, la CUP es va sorprendre quan una setmana abans del Ple, on s’havia de votar la proposta, el govern va publicar un comunicat previ (també a través del web de l’Ajuntament) on afirmava que ja s’havia arribat a un consens al voltant de la proposta del govern.

La CUP, però, no va expressar el seu posicionament al respecte fins al mateix Ple.

Ara el govern anuncia que es trobarà amb els grups que van votar a favor de la proposta (tots menys la CUP i SOM VNG) per desbloquejar la situació. De fet, en la situació actual encara és necessària la unanimitat, també per modifcar els estatuts i eliminar aquesta unanimitat.

Aquest episodi posa de relleu, un cop més, que la CUP estorba al govern dins del Consorci (atès que fins ara sempre s’ha oposat al desenvolupament de l’Eixample Nord).

Si l’acord aprovat al Ple prospera, però, el mateix Ajuntament es trobarà en una situació d’indefensió davant de l’Incasòl pel que fa a la planificació de l’Eixample Nord. Es tracta, doncs, d’un atzucac creat pel mateix govern municipal en un intent de bloquejar els partits que s’oposen a l’Eixample Nord.

La CUP de Vilanova treballarà per la recerca de solucions davant del conflicte de l'Eixample Nord, evitant el reduccionisme sobre un tema tan trascendental per al futur de la ciutat, i que pot significar una hipoteca irreversible.

 

La CUP va votar en contra d’aquest punt, atès que com que l’Incasòl ja té la meitat dels vots, n’hi hauria prou que qualsevol dels grups municipals votés el mateix que l’Incasòl per tirar una decisió endavant.