La CUP es queda sola defensant la igualtat d’oportunitats i el criteri periodístic en la cobertura de les eleccions a CanalBlau TV

La resta de formacions amb representació al Consorci TDT Garraf dóna suport a mantenir els criteris de proporcionalitat que marca la llei

En el darrer ple del Consorci Teledigital del Garraf, ens que encomana la gestió de la televisió comarcal a ICVSAM, la Candidatura d’Unitat Popular de Vilanova i la Geltrú va proposar garantir la igualtat d’oportunitats en la difusió de la campanya electoral de totes les candidatures que es presentaran a les eleccions municipals del proper 24 de maig. La CUP també va demanar que la cobertura informativa es deixés em mans de criteris periodístics i no per quotes de vots, seguint la demanda històrica del Col•legi de Periodistes de Catalunya.

La voluntat era garantir l’accés a tots els partits polítics que es presentaran als comicis - comptin o no actualment amb representació als respectius ajuntaments- als blocs electorals, espais gratuïts de propaganda, entrevistes i debats que es realitzaran durant la campanya electoral a la televisió pública.

No obstant, la CUP Vilanova va ser l’única formació que va defensar aquesta proposta. CIU, PSC i PP van mantenir el seu suport a la proposta que marca la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG). ICV es va abstenir. Aquesta normativa estableix  uns “criteris de pluralitat política, igualtat, proporcionalitat i neutralitat en el tractament informatiu de l'activitat política pròpia de la campanya”. Aquests criteris, junt a les recomanacions del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, marquen rigurosament els temps d’intervenció de les candidatures en funció dels resultats obtinguts a les eleccions anteriors. Ara bé, el Consorci té la potestat d’elevar a la Junta Electoral Provincial una alternativa  de cobertura ,si els seus membres ho acordessin per majoria. Per tant, el Consorci ha pres una decisió continuista, malgrat tenir marge per canviar la dinàmica.

“Mentre la CUP posa damunt la taula un repartiment igualitari dels espais de difusió que ofereix la televisió pública, que afavoreixi una campanya electoral amb un model equitatiu, més plural i amb criteris periodístics, la resta de grups es mantenen en l’status quo, per no renunciar als seus privilegis i “no tocar allò que ja funciona”, com se’ns va dir al ple”, segons manifesta la regidora de la CUP de Vilanova, Marta Rius.  

La CUP Vilanova ja va defensar aquesta postura a les darreres eleccions municipals, i en coherència amb la seva petició del 2011, la formació ha insistit novament amb el propòsit de facilitar espai a noves candidatures, per millorar la salut democràtica dels mitjans públics de la comarca. L’única línia vermella que establia la CUP és que no es podrien sumar a aquesta proposta les formacions que manifestin obertament trets racistes, xenòfobs, homòfobs o sexistes en els seus programes electorals.

Des de la CUP de Vilanova lamentem profundament que la comarca hagi perdut, també en aquesta ocasió, l’oportunitat de garantir una pluralitat de cobertura informativa durant la campanya electoral , basada en criteris periodístics.