Qui és ara l’irresponsable?

'Des del govern municipal se’ns va tractar d’irresponsables i d’aprofitar políticament el tema sense tenir en compte els treballadors. Se’ns va dir que aquesta era la única solució perquè els treballadors poguessin cobrar i que s’havia parlat amb Bankia i amb això en tindrien prou. Però la realitat és tossuda i no hem hagut d’esperar ni 24 hores perquè el temps ens donés la raó.'


Al ple del passat dilluns es va portar d’urgència un punt per aprovar que la concessionària del Parc del Garraf i L’Esportiu La Piscina es pogués endeutar més i augmentar l’import de les hipoteques sobre aquestes concessions. El grup municipal de la CUP sempre ha defensat que si s’havia de fer aquest refinançament ha d’anar condicionat a l’aprovació d’un pla de viabilitat creïble. Finalment, es va portar al ple només l’aprovació del refinançament sense el pla de viabilitat perquè no hi havia l’acord necessari entre l’empresa i l’ajuntament, i perquè l’empresa no havia pagat les nòmines dels treballadors del mes de juny i el govern considerava que era la única manera que l’empresa en pogués fer front, ja que Bankia exigia aquest acord per obrir l’aixeta del finançament.

La CUP va ser l’únic grup municipal que es va oposar a l’acord amb tres arguments. El primer és que nosaltres no aprovaríem cap refinançament que no anés lligat a un pla de viabilitat concret, per molt que anés condicionat a un futur pla que no coneixem. El segon que enteníem que no servia de res aprovar aquell acord que condicionava el refinançament a l’aprovació posterior d’un pla de viabilitat perquè no serviria de res davant Bankia. I la tercera, que la seva aprovació no garantia que els treballadors cobressin el sou i que enteníem el moviment de l’empresa com un xantatge per obligar a l’ajuntament a aprovar el refinançament.

Des del govern municipal se’ns va tractar d’irresponsables i d’aprofitar políticament el tema sense tenir en compte els treballadors. Se’ns va dir que aquesta era la única solució perquè els treballadors poguessin cobrar i que s’havia parlat amb Bankia i amb això en tindrien prou. Però la realitat és tossuda i no hem hagut d’esperar ni 24 hores perquè el temps ens donés la raó. Ahir l’empresa va comunicar als treballadors que Bankia no havia accedit a fer efectiu el refinançament amb l’acord que es va aprovar al ple i que per tant, els treballadors no cobraran el sou sencer de juny, com a mínim, fins que el ple del proper 28 de juliol aprovi el pla de viabilitat. Així doncs, qui és l’irresponsable? Realment el govern va parlar amb Bankia o es va creure el que explicava una direcció que durant els 14 mesos que fa que l’Ajuntament ha intervingut les instal•lacions s’ha dedicat a amagar informació i actuar d’esquena a l’Ajuntament? Així doncs, va mentir el govern quan va dir al ple que havia parlat directament amb Bankia la setmana anterior? O va ser Bankia qui va mentir al govern? Com pot ser que el govern se n’assabenti el dia 30 de juny, en una empresa que té intervinguda,que els treballadors no cobraran aquell mes?

Davant de tots aquests fets, des de la CUP volem manifestar tot el nostre suport als treballadors dels centres esportius municipals i fer les següents reflexions:

-Creiem que tant el govern municipal com l’empresa són responsables de la lentitud i la improvisació en tot aquest cas i que ens ha dut fins a la situació actual. No pot ser que en 14 mesos no s’hagi pogut arribar a un acord entre les dues parts i que ens trobem a dia d’avui amb la concessió sense pagar la hipoteca des de fa mesos, l’electricitat i l’aigua des de fa anys i a sobre, des de fa unes setmanes, sense pagar els treballadors.

-Creiem que s’ha d’explorar en profunditat la possibilitat d’assumir directament la gestió d’aquestes instal•lacions o com a mínim, fer un canvi en la concessionària. No som del parer de fer la pilota més grossa i seguir augmentant la hipoteca sobre la concessió mentre hi hagi els mateixos agents que l'han gestionat fins ara.

-Si finalment es decideix seguir amb la concessionària actual, el pla de viabilitat ha de ser creïble i no un pur formalisme. Tenim seriosos dubtes de que es compleixin les previsions de nous abonats i tenim la sensació de que només estem aplaçant el problema fins a després de les properes eleccions municipals. Amb el refinançament que es vol aprovar no s’haurà de pagar la hipoteca des d’ara i fins el juliol del 2015, però serà llavors quan tornin els problemes.

-Volem denunciar una vegada més les polítiques de privatitzacions de serveis públics via concessions i les fórmules de concessió com la dels centres esportius on hi posem una empresa privada que s’emporta els guanys si la cosa va bé, però on l’ajuntament ha de garantir l’equilibri financer, i per tant, hi ha d’acabar posant diners si les coses no van bé. Ja en tenim prou de la privatització de beneficis i socialització de les pèrdues.