El conflicte amb Valoriza protagonitza el Ple de maig

La llarga durada dels diversos punts de l’ordre del dia no va permetre poder tractar les mocions previstes

El Ple municipal del mes de maig va ser un dels més llargs de la legislatura, i ho va ser per la importància de molts dels temes que s’hi van tractar, dels quals destaca el del conflicte laboral entre els treballadors de la neteja viària i recollida de residus amb Valoriza. Molts dels treballadors van ser al Ple i van poder comprovar quines eren les postures de tots els partits a l’hora de defensar els seus drets. La presentació d’una moció d’urgència signada per la CUP, el PSC i ICV on s’exigia que en cap cas es toquessin els sous dels treballadors i que fos l’empresa la que assumís la retallada en l’aportació municipal va ser aprovada per la majoria. Tot i això, l’endemà mateix, les negociacions seguien igual i l’empresa manté la posició enrocada per no assumir cap part de la retallada i mantenir el percentatge de benefici industrial.

Un altre dels temes que va causar polèmica, i que de ben segur en sentirem a parlar aviat, és el de la creació d’un Centre Obert. El fet de crear un centre d’aquestes característiques és totalment positiu i el Ple al complet hi estava a favor, però el problema va venir quan es va relacionar l’obertura d’aquest centre amb el tancament de les Ludoteques i els Espais de Joves. Aquesta reconversió implicarà l’acomiadament de la gran majoria dels actuals treballadors, i per tant ens presenta un nou conflicte que afecta treballadors de la nostra ciutat. Degut a la manca d’informació i als dubtes que genera tot aquest procés, no es va aprovar aquest punt, i per tant, caldrà seguir parlant-ne per poder conèixer amb exactitud el que implica tot aquest procés.

Altres qüestions tractades van donar com a resultat l’aprovació inicial de la normativa d’ocupació de l’espai públic amb terrasses i cadires, una normativa debatuda en diverses comissions informatives i que ha sabut recopilar moltes de les aportacions fetes per la candidatura. Una altra ordenança que també es va aprovar, va ser la de tinença d’animals, en aquest cas amb l’abstenció de la CUP, que presentarà algunes al·legacions per acabar-la de millorar. L’oposició també va rebutjar l’ordenança sobre els Preus Públics municipals de les escoles. 

Finalment, la llarga durada del Ple va obligar a deixar sobre la taula les mocions presentades pels grups municipals, de manera que encara no hem pogut debatre sobre les assemblees municipals, sobre la inclusió d’una fira de cooperatives dins el marc de la Fira de Novembre. En la única moció que es va discutir i aprovar, el ple va donar suport als corresponsals de Catalunya Radio i l’ACN acomiadats recentment, així com al model actual de corresponsponsalies. Les mocions pendents es discutiran en un ple extraordinari el dilluns 20 de maig.