250 persones a la manifestació contra la contaminació del Tacó


Unes 250 persones es manifesten a Vilanova i demanen la destitució de la directora general de Qualitat Ambiental, Maria Comellas.

Unes 250 persones s'han manifestat aquest dissabte a Vilanova i la Geltrú per cridar l'atenció sobre els elevats índexs de contaminació que pateix la ciutat i, especialment, el barri del Tacó. L'Associació de Veïns del Tacó i l'Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient van convocar la mobilització, que va sortir de l'avinguda Vilafranca i va arribar a la plaça de la Vila.




Per primer cop, els veïns del Tacó han sortit al carrer per denunciar els nivells de contaminació per pols de ciment que tenen i que van situar Vilanova i la Geltrú en la segon posició del rànquing de ciutats més contaminades de Catalunya l'any 2006.



Amb pancartes demanant la destitució de la director general de Qualitat Ambiental, els manifestants van voler deixar constància "que la paciència se'ns ha esgotat", tot coincidint amb la resolució favorable a la llicència ambiental de Cemex que ha fet la Generalitat.



El president de l'associació de veïns, Alfredo Villa, ha lamentat que l'administració "hagi deixat passar una ocasió d'or per exigir a Cemex que apliqui les correccions necessàries per reduir les emissions de pols". Villa també reclama al govern local que es "mulli" més pels interessos dels veïns i que els faci costat en l'exigència "que les mesures correctores s'apliquin ja i no en 18 mesos, com ha concedit la Generalitat de Catalunya". El president de l'entitat veïnal s'ha mostrat obert a dialogar amb l'administració, però ha recordat que els veïns ja no estan disposats "a donar un pas enrere".



La manifestació va acabar a la plaça de la Vila, on la regidora de Medi Ambient, Iolanda Sánchez., i la regidora d'Educació, Míriam Espinàs, esperaven els manifestants. Els convocants van lliurar el manifest que van llegir al final del recorregut a les dues representants del govern local i Francesc Surroca, càrrec de confiança d'Iniciativa per Catalunya a l'Ajuntament de Vilanova, que també hi era a la plaça de la Vila.



No + pols de ciment a Vilanova i la Geltrú



Després de molts anys de contaminació i de repetides demandes de solucions, l’objectiu de l’Associació de Veïns Tacó i de l’Agrupació per la Protecció del Medi Ambient és acabar amb la contaminació de pols de ciment que intoxica els nostres pulmons i perjudica els nostres habitatges, vehicles i pertinences. Estem convençuts que això és possible si s’aplica la normativa medi ambiental existent amb rigor i sense permisivitats ni consentiments incomprensibles que afavoreixen els interessos empresarials però no la nostra salut.



Si les dades del 2006 van ser greus, 3 de cada 4 dies van sobrepassar els 50 micrograms per m3 permès, convertint-nos en la 2a ciutat més contaminada de Catalunya, el panorama del 2007 és igual de dramàtic amb mesures que dupliquen i tripliquen el màxim i amb valors de 93, 57, 61, 81, 65, 53, 73 la darrera setmana de setembre per exemple, o amb mesures de 94 en ple centre de la vila el 25 d’abril, o de 169 al Tacó el 29 de gener. No volem resignar-nos a conviure amb la pols, com ens aconsellava la Sra. Comellas, Directora General de Qualitat Ambiental, i obtenir així la 1a plaça.



El maig 07 i el gener 08, vam presentar al•legacions que denuncien les irregularitats comeses per CEMEX que demostren que no se li pot donar l’autorització ambiental, ni el certificat EMAS, i demanant que, per tant, no se li concedeixi l’autorització i que se li retiri el certificat. En les al•legacions constatem que la persona que concedeix tant l’autorització com el certificat és la mateixa Sra. Maria Comellas.



A les al•legacions de gener sol•licitàvem que se li donés un termini de 6 mesos a la fàbrica per aplicar les mesures correctores necessàries acumulades des del 2005. Com a resposta, en nota de premsa de l’Ajuntament de VNG de 13-2-08, es comunica que s’inclourà en l’autorització ambiental a CEMEX la majoria de mesures proposades per l’Ajuntament, i en un redactat on es presumeix de total transparència i d’absoluta exigència al Departament de Medi Ambient de la Generalitat, se’ns explica que ara la fàbrica tindrà 18 mesos per canviar els filtres que suposadament reduiran les emissions. O sigui que d’aquí a un parell d’anys potser deixarem d’empassar pols.



Enfront d’això creiem que ara l’única solució és aplicar les quatre mesures d’emergència que ja vam demanar a l’Alcalde el 22 de gener perquè les defensi davant de la Conselleria de Medi Ambient:




1) que s’aturi la producció de CEMEX fins que deixi de contaminar.

2) que es declari VNG zona d’urgència ambiental.

3) que sancionin tots i cadascun dels incompliments de CEMEX.

4) que l’ajuntament demostri que està al costat dels veïns amb fets.



Sortim al carrer per fer evident a la població de Vilanova i la Geltrú que el problema és greu, per demanar-li que prengui consciència de que el problema és de tots, i que ens ajudi a aconseguir viure sense pols i sense partícules PM10. Creiem que la solució vindrà quan demostrem que la Directora General de Qualitat Ambiental Maria Comellas s’ha equivocat amb Vilanova i que aquí no estem disposat a resignar-nos. Si ella no està disposada a trobar solucions autèntiques que plegui, o que la destitueixin.



Mostrem la nostra solidaritat a les poblacions de Moncada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, i a les del Tarragonès i resta de Catalunya que en aquest moments estan en lluita contra la contaminació malgrat la Sra. Maria Comellas.







Associació de Veïns del Tacó

Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA)



Vilanova i la Geltrú, 1 de març de 2008