Biblioteques municipals: INSUFICIENT


L’educació i la cultura són la base fonamental d’una societat crítica, democràtica, justa, lliure i igualitària. Per arribar-hi, cal dur a terme mesures valentes, cal voluntat; si més no això és el que s’espera tradicionalment de l’esquerra. Amb aquest objectiu al cap, una de les situacions deficients en aquest sentit que cal abordar ja a Vilanova i la Geltrú és l’horari i calendari de les biblioteques municipals.





Ha passat un altre període d’exàmens universitaris i la situació torna a produir-se, torna a quedar pal·les l’horari deficient de les nostres biblioteques. El seu horari i calendari es troben ben lluny de les necessitats dels vilanovins i vilanovines. Des de la Candidatura d’Unitat Popular de Vilanova i la Geltrú creiem fermament que una ciutat com la nostra, que s’acosta ja als 65.000 habitants, no pot continuar amb aquestes condicions restrictives en el servei municipal de biblioteques.







Actualment els horaris de les biblioteques municipals Joan Oliva i Armand Cardona són molt limitats: obren tard (a les 10 del matí), la Cardona tanca als migdies (també l’Oliva els dissabtes), tanquen els diumenges, hi ha períodes de l’any (juliol i agost) que el servei és gairebé inexistent, tanquen aviat (a les 8 del vespre), etc. En definitiva, és necessari adaptar aquest servei públic a les necessitats de la població.





Actualment els horaris ordinaris sols s’amplien quinze dies a l’any durant l’estudi per les PAU (provés d’accés a la universitat), quan les necessitats d’estudi són molt superiors: estudi per oposicions, ESO, batxillerat, cicles formatius, estudis universitaris, carnets de conduir... o el simple fet de llegir i culturitzar-se. Cal tenir present que hi ha estudis que generen períodes d’estudi de forma trimestral, altres quadrimestral, sense oblidar els constants treballs i els períodes de recuperació i suficiència (que s’allarguen del juliol al setembre).





Per tot això, des de la CUP de Vilanova i la Geltrú creiem que l’Ajuntament no pot tardar ni un minut més a revisar aquest insuficient servei públic a Vilanova i la Geltrú. Cal buscar fórmules, mecanismes que ens permetin cobrir la demanda. Creiem que els horaris s’han d’ampliar durant tot l’any de 9 del matí a 10 de la nit (de dilluns a dissabte excepte dies festius), eliminant així els períodes de vacances. Les bibliotecàries i bibliotecaris fan vacances, però les biblioteques no, ja que l’estiu és un període on molta gent ha d’estudiar per les recuperacions. Malgrat tot, aquesta mesura no és suficient, cal crear una biblioteca de guàrdia, és a dir, una biblioteca itinerant (la Cardona o l’Oliva, també la de Mar quan estigui en funcionament) que obri diàriament fins la mitjanit, encara que no hi hagi servei de préstec i sols s’utilitzin com a aules d’estudi. Finalment, per combatre el buit de servei que es genera els diumenges, cal aplicar aquesta última fórmula proposada, la biblioteca de guàrdia, que obriria de 10 del matí a 10 de la nit. Un altre mecanisme a tenir en compte és l’obertura de les biblioteques dels instituts públics de secundària com a aules d’estudi en períodes d’exàmens. De propostes i idees en podem trobar entre totes i tots, i de molt bones, posem-nos-hi.





 



Aquesta és doncs, la proposta de la CUP per posar fi a aquesta situació, per posar fi a l’insuficient servei de biblioteques municipals pel que fa a l’horari i calendari.



 





 





CUP Vilanova i la Geltrú