El Parlament aprova la creació de l'àmbit de planificació territorial










       





El Parlament va aprovar ahir la creació d'un nou àmbit de planificació territorial, Afectarà les comarques de l'Alt i el Baix Penedès, el Garraf i municipis de l'Anoia. La veu dels municipis arriba al govern. La plataforma per la vegueria del Penedès creu que la d'ahir va ser una gran victòria del principi de subsidiarietat. Després d'haver aconseguit el suport de la majoria d'ajuntaments, nombroses entitats, associacions empresarials i d'una part important de la societat civil, el Parlament va aprovar el que podria ser el primer pas per arribar a aconseguir la vegueria pròpia per al Penedès, amb el reconeixement d'un àmbit territorial que reconeix el Penedès històric.


De la mateixa manera que el 31 de desembre del 2001, l'Alt Pirineu i l'Aran van trobar la fórmula per constituir-se com un àmbit territorial que s'integrava a l'organització territorial de Catalunya, ahir el Parlament va donar llum verd a un nou àmbit que inclourà l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i els municipis de l'Anoia que lliurement s'hi vulguin adherir. El Parlament, a instàncies de CiU i el PP, va aprovar amb els vots a favor d'ERC i el grup mixt, que es creés un àmbit de planificació territorial per a les comarques que històricament havien conformat el Penedès. Tot i el vot en contra dels socialistes i l'abstenció d'ICV, a partir d'ara el govern tindrà 120 dies per a la redacció del decret que ha de donar el tret de sortida a la futura vegueria del Penedès.



Després de l'aprovació de la proposta de resolució que CiU va presentar ahir a la comissió de Política Territorial i Obres Públiques del Parlament, el govern té el deure de crear un nou àmbit territorial –el Penedès– que correspondrà a les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i els municipis de l'Anoia que lliurement s'hi vulguin adherir, mitjançant la redacció d'un decret llei. Després de la creació d'aquest nou àmbit territorial, el govern haurà de modificar la llei per la qual es va aprovar el pla territorial de Catalunya el 16 de març del 1995, i modificar la normativa que s'hagi elaborat a partir d'aquesta llei. I, finalment, haurà de començar a modificar tots els plans parcials, plans territorials i plans directors que en aquest moment ja s'han iniciat i que afectin el nou territori del Penedès. Això suposarà la correcció dels desplegaments de serveis previstos des de departaments com ara Educació i Salut, per exemple, i que fins ara feien previsions d'acord amb els set àmbits territorials que hi havia fins ara, en què no s'incloïa el Penedès. De fet, fins ara, les comarques que integraran el futur Penedès estaven integrades en el mapa de l'àmbit de l'àrea metropolitana de Barcelona –Alt Penedès i Garraf–, a l'Alt Camp –el Baix Penedès– i a la Catalunya central –l'Anoia–.



La proposta que es va aprovar ahir ja va ser aprovada el 21 de juny del 2006, amb els vots favorables de CiU, el PP i ERC i les abstencions del PSC i ICV. En aquella ocasió, la proposta de resolució va decaure amb la dissolució del govern tripartit. Per això, ara tant els grups que han impulsat la defensa d'aquesta proposta, com la plataforma per la vegueria del Penedès, consideren que s'obre un camí històric per arribar a assolir el repte marcat. De fet, ahir a la tarda, el portaveu de la plataforma, Fèlix Simon, va dir que és un resultat «just perquè hi ha molta gent de la societat civil que ha demostrat la seva confiança en aquesta iniciativa». De tota manera, Simon reconeix que «ha acabat una batalla i ara en comença una altra». L'objectiu de la plataforma ciutadana que es va crear l'estiu del 2005 és arribar a aconseguir la vegueria pròpia i aquest no deixa de ser només un primer pas. De fet, la proposta dels socialistes, que van presentar una esmena rebutjada per CiU, era que no es creés un nou àmbit territorial fins que no s'hagués constituït la vegueria del Penedès, però aquesta proposta «traïa», segons CiU, la voluntat de la societat civil del Penedès.



www.elpunt.cat